Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Μπάμπη Καραταγλίδη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καστοριάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη διοργάνωση του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Καστοριάς, με θέμα: «Καστοριά: Προκλήσεις Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης», που θα διενεργηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 09.30, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Καστοριά. Διοργανωτές: Επιμελητήριο Καστοριάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης και Επιχειρηματικότητας του ΠΔΜ και την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς.

Ο κ. Καραταγλίδης αναφέρθηκε στο πολύ επιτυχημένο 1ο επιχειρηματικό φόρουμ που είχε γίνει προ διετίας, οπότε και επαναλαμβάνεται, με θεματολογία που σήμερα έχει σχέση με τον κλάδο της γούνας, ένας ζωογόνος κλάδος για την περιοχή και ποιες προοπτικές έχουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις. Εκτός από τους κλάδους: Γούνα, τουρισμός, αγροτοδιατροφικός τομέας, θα συμπεριληφθούν και ενότητες όπως η καινοτόμα και νεοφυής επιχειρηματικότητα, κυκλική οικονομία και περιβάλλον και τι σημαίνει σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, η παρουσία του θύλακα καινοτομίας στην Καστοριά και στρατηγικές βιωσιμότητας για επαγγελματικούς τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν στην Καστοριά.

Επιχειρηματίες, καθηγητές και ειδικοί τεχνοκράτες θα αναπτύξουν τη θεματολογία τους. «η αντίληψη βρίσκεται στην τσέπη του καθενός.  Οι έμποροι και επιχειρηματίες βλέπουν τα προβλήματα, την μείωση του πληθυσμού, την αδυναμία των καταναλωτών. Η ανανέωση μας προβληματίζει και το παραγωγικό μοντέλο δεν αλλάζει από τη μια ημέρα στην άλλη και είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν τη δυνατότητα ευελιξίας», σημειώνει ο κ. Καραταγλίδης, σημειώνοντας πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στην περιοχή.

Έφερε, δε, το παράδειγμα άνεργων γουνεργατών μιας ηλικίας 55 ετών, που είναι εξειδικευμένοι στο επάγγελμά τους και είναι δύσκολο να απασχοληθούν αλλού. Ερωτηθείς αν τα επιχειρηματικά προγράμματα του ΔΑΜ έχουν ανταπόκριση στην Καστοριά, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς απάντησε αρνητικά, λόγω των όρων τους, και ιδίως των περιβαλλοντικών κριτηρίων και της αύξησης του προσωπικού. Προσέθεσε πως τα προγράμματα υπό αυτές τις συνθήκες δεν εξυπηρετούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στο τουριστικό σκέλος και την άνοδο που υπάρχει στην Καστοριά από πλευράς επίσκεψης τουριστών στην περιοχή, σε σύνδεση και με την προσπάθεια της Περιφέρειας να ενοποιήσει το τουριστικό προϊόν στη Δ. Μακεδονία, ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός στη συνένωση δυνάμεων και στη δημιουργία βάσεων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αργή και σταθερή άνοδο του τουρισμού στην Καστοριά, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κλάδο της γούνας., μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερο αλλά από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί, πρέπει να δώσουμε βάση στον αγροτοδιατροφικό τομέα».

X