Στον απόηχο μίας ακόμη δημοσκόπησης (Alco για τον Alpha) που επιβεβαιώνει την φθίνουσα πορεία της ΝΔ, αφετέρου όμως και την κυβερνητική αδυναμία να διαλύσει τις σκιές που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών, αρχίζει για την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία από τις βασικές προεκλογικές «μάχες».
Και αυτή έχει να κάνει στην αναστροφή του κλίματος στην Βόρεια Ελλάδα, όπου ανιχνεύονται δημοσκοπικά και οι μεγαλύτερες διαρροές στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος (και κυρίως προς την Ελληνική Λύση).

Από τα Δωδεκάνησα όπου βρέθηκε χθες, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, η παρουσίαση της οποίας θα γίνει σε σχολική μονάδα στην Πολίχνη. Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία σε συγκέντρωση πολιτών στην περιοχή και παράλληλα με το διαρκές μήνυμα ότι «δεν είναι ώρα ούτε για παράπονα, ούτε για άστοχες διαφοροποιήσεις, ούτε για κριτική σε επιμέρους θέματα”, αναμένεται να αναδείξει με εμφατικό τρόπο και την επιχειρηματολογία για τον “πατριωτισμό της ευθύνης” απέναντι στην “πατριδοκαπηλεία» που καταλογίζει στις πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ.

Αν και ο σχεδιασμός των προεκλογικών περιοδειών του Προέδρου της ΝΔ δεν έχει διαμορφωθεί, είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει πολλές επισκέψεις τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και συνολικά στην Βόρεια Ελλάδα η οποία θα είναι σε όλη την διάρκεια του διμήνου ως τις ευρωεκλογές στο επίκεντρο της προεκλογικής δραστηριότητας και υπουργών και κομματικών στελεχών που θα συμμετέχουν σε κλιμάκια τα οποία θα επισκεφθούν όλους τους νομούς.

Τα πενιχρά αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι τώρα η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά στους δεξιούς ψηφοφόρους για να αναστρέψει την φθίνουσα πορεία της ΝΔ, καταγράφονται όχι μόνο στις επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στην πρόθεση ψήφου, αλλά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων από τα οποία προκύπτει μεταξύ άλλων ότι δεν πείθει σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι στις ευρωκάλπες διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Alco επιβεβαίωσε την επιβάρυνση του κλίματος για το κυβερνών κόμμα το οποίο συγκεντρώνει 25,6% στην πρόθεση ψήφου, με την υποχώρησή του να προσεγγίζει το 5% από τις αρχές του χρόνου, ενώ στην εκτίμηση ψήφου- όπου ξεκινά από 29%- το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών συνιστά οροφή.

Την ίδια ώρα, το 75% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών. Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει την αποτίμηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την συζήτηση στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί αποδόμησαν τους βασικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, καθώς και ότι μέσα από την συζήτηση αυτή καλύφθηκε η ολιγωρία που είχε επιδείξει η κυβέρνηση απέναντι στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο σύνολό του την προσεχή Δευτέρα, την ελπίδα για ανακοπή της πτωτικής πορείας στα δεξιά είναι σαφές ότι πολλοί στο κυβερνών κόμμα την στηρίζουν σε μία υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη.

Στην Πειραιώς τελούν εν αναμονή της τελικής απόφασης που θα λάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζοντας μέχρι τέλους όλες τις παραμέτρους μίας υποψηφιότητας που στη ΝΔ θεωρούν ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ.

πηγή

X