Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Όλγα Μαρκογιαννάκη, Υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που κατάγεται από το Ν. Κοζάνης.

Απαντώντας στο γιατί κατεβαίνει υποψήφια στην Ευρωβουλή, η ίδια σημείωσε πως: «Το τι συμβαίνει στο Στρασβούργο μας αφορά όλους και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι Έλληνες πολίτες. Ψηφίζονται νομοθεσίες που εφαρμόζονται στη χώρα μας σε καίρια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να έχουμε μια ισχυρή προοδευτική φωνή. Η κλιματική αλλαγή δείχνει ότι δεν μας ξεχνάει και πρέπει να πάρουμε γενναίες πρωτοβουλίες και θέλω τα προβλήματα αυτά θα τεθούν υψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και να διεκδικήσουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», σημείωσε επίσης.

Αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις, κάνοντας αναφορά στο πέπλο της ακροδεξιάς που απλώνεται στην Ευρώπη, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να έχει η Δυτική Μακεδονία μια ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.  Σημείωσε πως η περιοχή οδηγείται σε μια άτακτη απολιγνιτοποίηση, ζητώντας να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, ειδάλλως τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης επενδύσεων σε υποδομές (σιδηρόδρομος και κάθετοι άξονες), ζητώντας να υπάρξουν ευρωπαϊκές και πανελλαδικές διεκδικήσεις. Μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή μπορεί να γίνει και το Πανεπιστήμιο, θέτοντας στην ευρωπαϊκή ατζέντα την ανάγκη να γίνει το ίδρυμα κόμβος καινοτομίας.

Ακόμη, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πρωταγωνιστής εθνικά και ευρωπαϊκά, ενώ αναφέρθηκε και στη ΚΑΠ, λέγοντας πως πρέπει να υψώσει η χώρα το ανάστημά της και με ενιαία φωνή να υπάρξουν ενιαίες διεκδικήσεις και τονίζοντας πως στην Ελλάδα ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ είναι υπό κατάρρευση.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει τη δημοκρατία», σημείωσε επίσης με έμφαση, θέτοντας το παράδειγμα της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ έθεσε το ζήτημα ανασφάλειας που νοιώθουν οι πολίτες για μια σειρά θεμάτων (όπως η πρόσφατη δολοφονία της κοπέλας έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων).

«Θέλουμε ένα κράτος να είναι δίπλα στον πολίτη», προσέθεσε, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της μη μείωσης του ΦΠΑ κ.α., κατηγορώντας την κυβέρνηση για απραξία.

«Και τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά θέματα είναι αλληλένδετα», είπε επίσης, σημειώνοντας πως ακόμη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό η χώρα είναι 3η από το τέλος και λέγοντας πως σε μια σειρά θεμάτων θα πρέπει η Ελλάδα να φτάσει την Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για τις δημοσκοπήσεις, σχολίασε πως για τις Εθνικές εκλογές έδειχναν το ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια ποσοστά, τη στιγμή που ανέβασε τα ποσοστό τος κατά 50%, ενώ για τις Ευρωεκλογές εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα είναι το 2ο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ να είναι επί της ουσίας αυτό η ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί ένας νέος άνθρωπος όπως η ίδια, με εντυπωσιακό βιογραφικό και σπουδές ακόμη και στο Columbia, να γυρίσει πίσω και να ασχοληθεί με τον τόπο και τα κοινά, απάντησε πως: «Αυτή είναι μια μάχη της γενιάς μας. Η Ελλάδα προσφέρει την ποιότητα ζωής, είναι η οικογένειά και οι φίλοι μας, είναι αυτό που θέλουμε να ζήσουμε, ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες στη Δ. Μακεδονία. Δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι, πρέπει οι νέοι να μπούμε στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για μια Ελλάδα που πρέπει να είναι μια πραγματική χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως έχει υψηλές προσδοκίες για την χώρα της και αυτό ήταν το κίνητρό της, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα μικρά και μεγάλα προβλήματά της, για να υλοποιήσει ο καθένας τα δικά του όνειρα.

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να μην απέχει από το πολιτικό γίγνεσθαι και να συμμετέχει στις εκλογές.

X