Σε διαβούλευση τέθηκε από χθες Παρασκευή του Σ/Ν του Υπ. Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με το Άρθρο 6 “Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους”, ορίζεται η δομή του Πρωτοδικείου Κοζάνης, μετά την ενοποίηση Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων σε όλη τη χώρα. Σε αυτό, ορίζεται πως Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης θα είναι η Πτολεμαΐδα, γεγονός που διασφαλίζει τη συνέχιση του δικαστικού έργου στην Εορδαία.

 

Να πούμε πως το θέμα αυτό δεν είναι καινούριο. Το είχε προαναγγείλει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη του στο TRUE STORY RADIO τον Νοέμβριο του 2023, μετά από συνάντηση με Βουλευτές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης Χρήστου Δημητρόπουλου.

 

https://e-ptolemeos.gr/eordaia-paramenei-to-metavatiko-eirinodikeio-anavathmizetai-kai-tha-metaferthei-se-neo-ktirio

 

Το Νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος Απριλίου. Το πλήρες κείμενο του επίμαχου άρθρου το Σ/Ν έχει ως εξής:

“Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).”

 

X