Σε κόμβο βιοφαρμακευτικών υπηρεσιών εξελίσσεται σταδιακά η Τρίπολη με την κατασκευή τριών μεγάλων μονάδων φαρμακοβιομηχανίας στη Βιομηχανική Περιοχή, κάτι που δίνει μια “ανάσα” θετικότητας σε ένα σκηνικό όπου το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο. Οι τρεις εμβληματικές επενδύσεις με τον τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της απασχόλησης, γίνονται στην “ώριμη” ΒΙΠΕ Τρίπολης, η οποία είναι ελκυστική για να υποδεχτεί επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να κινητροδοτηθούν και από το Πρόγραμμα Δίκαιης ΑΝαπτυξιακής Μετάβασης.

Οι μονάδες ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών DEMO, Win Medica του ομίλου της ELPEN και FARAN στην πλήρη ανάπτυξή τους θα δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων, σε μία εξέλιξη που αλλάζει σημαντικά το οικονομικό τοπίο της Πελοποννήσου.

Το πλάνο της ανάπτυξης των νέων μονάδων και η συμβολή τους στην αλυσίδα της παραγωγής φαρμάκων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο παρουσιάστηκαν τον πρωί του Σαββάτου σε ειδική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης παρουσία του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και της γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Υγείας Βίκυς Λοΐζου.

«Στη σημερινή εκδήλωση αναδεικνύεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μια Βιομηχανική Περιοχή, μια ολόκληρη πόλη, η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN.

Ο ΔΗΜ. ΔΕΜΟΣ

«Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας, και αυτό είναι γεγονός γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Δημήτρη Δέμο, αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας DEMO.

.Ένα ευοίωνο μέλλον για την Τρίπολη, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο βλέπει ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης στεκόμενος στις εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν, ενώ μίλησε και για την καταγωγή της οικογένειας Δέμου από την Τρίπολη λέγοντας επίσης ότι όταν ξεκινούσαν πριν χρόνια τις συζητήσεις για τις επενδύσεις δεν μπορούσαν να φανταστούν που θα φτάσει.

ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΠΤΩΧΟΥ

Θερμό ήταν το καλωσόρισμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στις τρεις φαρμακοβιομηχανίες που επενδύουν στην Τρίπολη, απευθύνοντας παράλληλα δημόσιο κάλεσμα και σε άλλες εταιρείες, όχι μόνο από τον φαρμακευτικό κλάδο, να επενδύσουν στην Πελοπόννησο αξιοποιώντας και τα κίνητρα του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Αναλυτικά ο κ. Πτωχός είπε: «Βασικός μας στόχος είναι να γίνουμε πόλος έλξης πολλών επενδύσεων. Μία περιφέρεια φιλική και ελκυστική που θα υποστηρίζει την υλοποίηση των επενδύσεων. Καλωσορίζω για ακόμα μία φορά τις τρεις φαρμακοβιομηχανίες που ξεκίνησαν τις επενδύσεις τους στην περιοχή και απευθύνω ανοιχτό κάλεσμα και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να ακολουθήσουν. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές υποστηρικτικές επενδύσεις γύρω από τον τομέα του φαρμάκου που μπορούν να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να παράξουν πλούτο, όπως στον τομέα των μεταφορών, της ανακύκλωσης, της συσκευασίας. Η περιοχή που βρισκόμαστε έχει ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο που κάνει το «μπουκέτο» μας ακόμα πιο πλούσιο. Και μιλώ για το Πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης στο οποίο περιλαμβάνεται ο Δήμος Τρίπολης, ο Δήμος Μεγαλόπολης, ο Δήμος Γορτυνίας και ο Δήμος Οιχαλίας και στο οποίο έχουμε το υπόβαθρο υποδοχής επενδύσεων».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Κατά την παρουσίαση των επενδύσεων της DEMO στην Τρίπολη, ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την επένδυση αυτή, η DEMO συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας».

Ακολούθως ο Χρήστος Σωτηρίου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Win Medica επικεντρώθηκε στην επένδυση της εταιρείας στην περιοχή και δήλωσε ότι: «Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ».

Όσον αφορά στην επένδυση της FARAN που βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο από τις άλλες δύο, το πλάνο προβλέπει να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ.. Στη μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες.

Η παρουσίαση των νέων επενδύσεων έκλεισε με επίσκεψη στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και στα εργοτάξια, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες των μονάδων της DEMO και της Win Medica, ενώ τα έργα για τη μονάδα της FARAN σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τους προσεχείς μήνες.

Από την Εφημερίδα “Ελευθερία” της Μεσσηνίας

X