Στην ενορία μου στην Πτολεμαΐδα, στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής , ο πατερ Τιμόθεος , ένας φωτισμένος νεαρός ιερέας, φρόντισε με μεράκι και πολύ δουλειά, να δημιουργήσει μέσα στο ναό ένα ξεχωριστό «μουσείο».
Κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες, οι παππούδες μας, μετά την καταστροφή του 1922 , τοποθετήθηκαν με ευλάβεια μέσα στο ναό, για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη μας.
Εκεί η κολυμπήθρα που βαπτίστηκαν γενιές χριστιανών στην Ανατολική Θράκη και στη συνέχεια και η δική μου γενιά στην Πτολεμαΐδα . Τα ασημένια στέφανα, οι ιερές εικόνες και τα εκκλησιαστικά βιβλία.
Σε αυτά τα ιερά βιβλία υπάρχουν και οι «ενθυμήσεις» , σχόλια και κείμενα των νεωκόρων του ναού, με τα σημαντικά και ξεχωριστά γεγονότα της περιοχής ή του κόσμου , διαβάζουμε :
«1912 Ιουλίου 27 ώρα 8 το πρωί έγινε σεισμός»
«25 Ιουλίου 1920 κατάληψη της
Ανατολ. Θράκης υπό του διοικητού 1ου Λόχου του 27ου Ελληνικού Συντάγματος»
Συγκλονιστική είναι και η σελίδα για τη «νύχτα των Κρυστάλλων» στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955.
Διαβάζουμε επίσης για την σχετικά πρόσφατη ιστορία της Πτολεμαΐδας
«Οκτωβρίου 27 1959 παρουσία της Α.Μ. του Βασιλέως Παύλου και του κ. Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή , έγιναν τα εγκαίνια του εργοστασίου Λιπτολ Πτολεμαΐδος»
Είναι συγκινητικό να βλέπεις την ιστορία της χώρας και του τόπου, με τον γραφικό χαρακτήρα καθημερινών ανθρώπων.
Αν σας φέρει ο δρόμος στην Πτολεμαΐδα ελάτε να ανάψετε ένα κεράκι στον Άγιο Στέφανο, για να δείτε τον θησαυρό που σας περιγράφω .
Αν είστε από Εορδαία ξέρετε την σπουδαία δουλειά που κάνει ο πάτερ Τιμόθεος , οι νεωκόροι και το εκκλησιαστικό συμβούλιο .
Στην Εορδαία είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε πολλούς φωτισμένους ιερείς, που είναι φάροι για την εκκλησία μας !
Πίστη Κρυσταλλίδου

X