Ελάχιστοι το ξέρουν: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν από που προέρχεται αυτό το έθιμο.

Ειδικότερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμπίπτει με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία σημαντική ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.

Από που προέρχεται το έθιμο

Επικράτησε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου, γιατί, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, τα φρέσκα ψάρια ήταν απλησίαστο φαγητό, εξαιτίας της τιμής τους, αλλά και της απόστασης πολλών ηπειρωτικών περιοχών από τις ακτές, με αποτέλεσμα να προτιμάται κυρίως η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου, που είναι πάντα διαθέσιμος.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά ο τέλειος διατροφικός συνδυασμός

Σχετικά με τη σκορδαλιά, επειδή το σκόρδο ρίχνει την πίεση, η σκορδαλιά συνδυαζόταν με το εξαιρετικά αλμυρό ψάρι, για να το εξισορροπεί.

Πηγή: https://www.i-diakopes.gr

Σέρβια: Αγώνες δρόμου για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών – δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Με κεντρικό μήνυμα «Πρόληψη και Αθλητισμός, Προ-Χωράμε ΜΑΖΙ», πραγματοποιούνται σήμερα, Σάββατο 5 Ιουλίου στις 19:00, στην Κεντρική Πλατεία Σερβίων, αγώνες δρόμου και παράλληλες εκδηλώσεις στο

Read More »

“Σημείο αναφοράς” τα Πανηγύρια του Καλοκαιριού, για όλους τους Έλληνες! (της Κούλας Πουλασιχίδου)

Ο Ιούλιος και Αύγουστος είναι οι κατεξοχήν Μήνες των Πανηγυριών σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τις μεγάλες θρησκευτικές και πολιτιστικές γιορτές και με αποκορύφωμα

Read More »
X