Με τη δέουσα λαμπρότητα και υπό τη συνεχή απειλή της βροχής , η Εορδαία γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821!

Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την επίσημη ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πτολεμαΐδας, από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Αυξωνίδη , συνεπικουροόυμενο από τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Εσπερίδη .

Ο εορτασμός συνεχίστηκε με την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο των Πεσόντων της Κεντρικής Πλατείας της Πόλης, ενώ ακολούθησε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Θεολόγων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Νικόλαο Ματθαίου, ο οποίος ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το νόημα της Εθνικής Επετείου, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατάθεση Στεφάνων, ενώ άκρως πατριωτικά ήταν και τα μηνύματα του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά , του εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αντιπεριφερειάρχη Λύσσανδρου Μεταξά και της Προέδρου της Κοινότητας Πτολεμαΐδας Αλεξάνδρας Τσιτσιντά , οι οποίοι αναφέρθηκαν στις αξίες και στα ιδανικά της Εθνικής Επανάστασης , που ανέδειξαν το αδούλωτο πνεύμα, τον ηρωισμό και τη θυσία των Ελλήνων.

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση προ των επισήμων όπου παρήλασαν, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Εορδαίας, τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Ειδικού Σχολείου, μαθητών Δημοτικών , Γυμνασίων και Λυκείων, Εθελοντών Διασωστών , Πυροσβεστών ,Πολιτιστικών Συλλόγων και Προσκόπων. Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση του Δημάρχου Εορδαίας στο Δημοτικό Κατάστημα, όπου παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών αλλά και πολίτες.

 

Το εορταστικό Πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης , μετά το πέρας της παρέλασης , παραδοσιακούς χορούς , που παρουσίασαν μαθητές Πρωτοβάθμιας , Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του 3ου ΓΕΛ στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας , ενώ στις 8, 30μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας θα ανέβει η αξιόλογη θεατρική παράσταση “Θαλασσοφιλητή μου Γη , Ματόβρεχτη Πατρίδα” , από το 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.

 

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

 

X