Στις κλιματικές ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης ανήκει από την Πέμπτη η Κοζάνη, καθώς έλαβε το σήμα των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη αποστολή, σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το σήμα αποστολής της ΕΕ απονεμήθηκε από την Iliana Ivanova, Επίτροπο αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, κατά τη διάρκεια τελετής με δημάρχους και εκπροσώπους των πόλεων.

Εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης, το σήμα παρέλαβε ο Δήμαρχος, Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος έδειχνε πανευτυχής και πανηγύριζε την επιτυχία αυτήν η οποία προφανώς και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Λάζαρου Μαλούτα, με τον πρώην Δήμαρχο να έχει αναγάγει σε εμβληματική πρωτοβουλία της θητείας του το συγκεκριμένο project.

Και μπορεί ο Δήμαρχος Κοζάνης να το χάρηκε ιδιαίτερα, όπως δείχνουν τα χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα, η λιτή ανακοίνωση του Δήμου μέσω social media δεν έκανε καμία αναφορά στην πρώην Δημοτική αρχή αλλά «στις διαχρονικές προσπάθειες του Δήμου Κοζάνης, στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από την υιοθέτηση καθαρών ενεργειακών πολιτικών».

Η Κοζάνη έλαβε το συγκεκριμένο σήμα και συμμετέχει στην αποστολή μαζί με άλλες 32 πόλεις, από τις 100 της αποστολής, ανοίγοντας τον δρόμο στην υλοποίηση έργων πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς υπάγεται και επισήμως, στις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης, με χρονικό ορίζοντα επίτευξης του στόχου, το 2030.

Όπως τόνισε με ανακοίνωσή του ο Λάζαρος Μαλούτας, «διευκολύνεται η πρόσβαση σε κοινοτική, εθνική και περιφερειακή χρηματοδότηση, καθώς και σε ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην ορθότητα των σχεδίων της πόλης μας», ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια που ξεκίνησε με την πρόσκληση της ΕΕ το Νοέμβριο του 2021, προχώρησε με τη υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας τον Ιανουάριο του 2022, συνεχίστηκε με την επιλογή του Δήμου Κοζάνης στις 100 πόλεις της Αποστολής (6 από την Ελλάδα), τον Απρίλιο του 2022 και ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2023 με την υποβολή του Κλιματικού Συμβολαίου, του Κλιματικού Σχεδίου και του Επενδυτικού Σχεδίου, προκειμένου ο Δήμος να λάβει το label της Αποστολής.

«Μετά από 3 χρόνια σκληρής δουλειάς για την επίτευξη της ένταξης της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παρευρεθήκαμε μαζί με τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Κοκαλιάρη στις Βρυξέλλες και στην παραλαβή του σήματος ότι ανήκουμε σε αυτή τη μεγάλη ομάδα των 100 πόλεων», τόνισε με ανακοίνωσή του το Clube που είχε το συντονισμό μιας πολύ απαιτητικής διαδικασίας.

«Το σήμα αποστολής της ΕΕ αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο έργο των πόλεων. Αναγνωρίζει την επιτυχή ανάπτυξη των Κλιματικών Συμβολαίων, τα οποία περιγράφουν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν το σχέδιο δράσης, καθώς και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί».

X