Μια όμορφη εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, με προσκαλεσμένο τον διεθνή παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή Δημήτρη Παπανικολάου.

Ο ίδιος μίλησε με χαρά για την έλευσή του στην περιοχή, μάλιστα σημείωσε πως έχει αγωνιστεί την περίοδο 2002-2003 στην ομάδα του Μακεδονικού Κοζάνης. «Ο καλός άνεμος είναι τα παιδιά και το σχολείο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αποδεχθούν αυτή τη διαφορετικότητα (σ.σ. του  αυτισμού), όπως έχει η κόρη μου και χιλιάδες άλλα παιδιά)».

Ο κ. Παπανικολάου, που ασχολείται εδώ και δύο χρόνια ενεργά με το autism awareness, σε μια προσπάθεια ευρύτερης συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό, όπως έχει παραδεχθεί δημόσια σε συνεντεύξεις του, έμαθε ότι είναι και ο ίδιος στο φάσμα όταν διαγνώστηκε η κόρη του με αυτισμό.

Στη δήλωσή του, αναφέρθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει στη χώρα και σε αυτά τα ζητήματα, στο bulling που υπάρχει γύρω μας. «Το σχολικό περιβάλλον είναι κομβικό και για αυτό συγχαίρω τους εκπαιδευτικούς και γονείς για την πρωτοβουλία, ώστε να υπάρχει σεβασμός στην διαφορετικότητα», κάνοντας λόγο για ανάγκη στήριξης των διαφορετικών ανθρώπων.

Κληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο της αθλητικής βίας, ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για κοινωνικό φαινόμενο που επωάζεται στον αθλητισμό αλλά ασκείται και αλλού, που καταπολεμείται με την παιδεία.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ηλιάδης πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου τόνισε πως η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου και τον σύλλογο διδασκόντων, με στόχο να μιλήσει ο βετεράνος μπασκετμπολίστας στον αγώνα που ο ίδιος κάνει για να γίνει δεκτική η διαφορετικότητα.

Τέλος η Γεωργία Καρατόσιου Δ/ντρια του σχολείου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, τονίζοντας πως «είναι ένα βήμα ώστε να ανοίξουμε τις σχολικές μονάδες στην τοπική κοινωνία για να περάσουμε μηνύματα για την συμπερίληψη».

Β.Σ. – Θ. Η.

X