Από την Τσικνοπέμπτη και μέχρι την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, όλη η περιοχή μας κινούνταν στους ρυθμούς του καρναβαλιού.

Πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πάρα πολλούς οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας, στις οποίες η συμμετοχή αλλού ήταν μεγάλη και αλλού μικρότερη, ανάλογη βέβαια πάντα με τον πληθυσμό του κάθε τόπου.

Οι μέρες της κορύφωσης του καρναβαλιού ήταν το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου, και σε πολλά μέρη δημιουργήθηκε, κυριολεκτικά, το αδιαχώρητο.

Βοήθησε ο καιρός που ήταν γενικά καλός, έπαιξε ρόλο η διάθεση των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να ξεσκάσουν και να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα τους, λειτούργησαν ως μαγνήτης οι εκδηλώσεις που προγραμμάτισαν και οργάνωσαν οι Δήμοι και οι διάφορες συλλογικότητες;

Προφανώς όλα αυτά μαζί.

Η ουσία όμως είναι πως ο κόσμος διασκέδασε και το χάρηκε όσο περισσότερο μπορούσε και με τον τρόπο που το ήθελε ο καθένας.

***

Πολλοί πάντως, βλέποντας τι γινόταν στους δρόμους τις δύο τελευταίες βραδιές του καρναβαλιού, αναρωτήθηκαν αν αυτή τη φορά η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Πιθανότατα, αν και δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να μετρηθεί ή να υπολογισθεί κάτι τέτοιο, παρά μόνο η αίσθηση που δημιουργείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Και η αίσθηση ήταν πως ναι, η συμμετοχή ήταν μεγάλη σε κάθε τόπο, με ό,τι κι αν είχε να παρουσιάσει.

Το αν ήταν, τελικά, μεγαλύτερη ή μικρότερη από προηγούμενες χρονιές μικρή σημασία έχει.

Εκείνο που μετράει είναι όσοι επέλεξαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του καρναβαλιού να πέρασαν καλά και να διασκέδασαν.

***

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Πτολεμαΐδας και ειδικά στην παρέλαση που έγινε για πρώτη φορά το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου.

Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που υπήρχε για την απαραίτητη προετοιμασία και με δεδομένο πως κάθε αρχή κρύβει πάντα δυσκολίες, όλα πήγαν καλά και το στοίχημα που φαίνεται ότι είχε βάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού κερδήθηκε.

Οπότε, το πρώτο βήμα έγινε και πλέον περιμένουμε τα επόμενα.

Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου να γιορτάσουμε και πάλι.

Χρόνια πολλά σε όλους και καλή Σαρακοστή.

 

 

X