Ποιος να το πίστευε! Αν μας έλεγε κάποιος πριν από μερικά χρόνια, ότι θα γίνει καρναβαλική παρέλαση στην Πτολεμαΐδα, προφανώς και δεν θα τον παίρναμε στα σοβαρά. Ήταν ένα σενάριο πολύ μακρινό για τον μέσο Πτολεμαϊδιώτη. Τελικά κάποιοι το πίστεψαν, το οργάνωσαν, και το έφεραν σε πέρας. Η ιστορία θα γράψει πως εν έτει 2024 ο Δήμος Εορδαίας έκανε για πρώτη φορά, επιτυχημένη καρναβαλική παρέλαση.

 

Για να λέμε την αλήθεια, το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας, ανήκει στους εκατοντάδες εθελοντές. Εθελοντές όλων των ειδών, που πίστεψαν στο μεγάλο στόχο της παρέλασης, και ενώ γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν πόροι για την οργάνωση της, την αγκάλιασαν. Τα καταστήματα εστίασης, οι σχολές γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, αλλά και οι σχολές και τα ΚΔΑΠ αγκάλιασαν την ιδέα για μια μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, κι έτσι ανέλαβαν να βγάλουν τον κόσμο στους δρόμους, και να δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο ανθρώπινο παζλ !

 

Ναι όντως, ενώθηκε όλη η Εορδαία για αυτήν την διοργάνωση. Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά. Που λέει, να είμαστε ενωμένοι σε όλα, όχι μόνο “στον άρτο και στα θεάματα”. Αυτό θέλει δουλειά, αλλά ακόμα και αυτές οι συνεννοήσεις, μας φέρνουν λίγο πιο κοντά.

 

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Φούντογλου σε συνέντευξη τύπου την οποία έδωσε σε μόλις 2,5 μήνες θητείας, διάστημα πρωτοφανές για να κάνει κανείς διαδικασίες λογοδοσίας. Αποδόμησε όλα τα επιχειρήματα που μιλούν για νέο περιφερειακό νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικά την πραγματικότητα και ανοίγοντας ένα-ένα τα θέματα επικαιρότητας και τους στόχους της περιφερειακής αρχής.

 

28% η οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Εορδαίας. Βαρύ το νούμερο, αλλά όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Ορφανίδης, η Εορδαία είναι ο Δήμος με τα μικρότερα δημοτικά τέλη ανάμεσα στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Και που είσαι ακόμα, θα πει κάποιος, αφού η εισήγηση των Υπηρεσιακών Παραγόντων ήταν να γίνει αύξηση της τάξης του 50% !

 

Ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί πιο εντατικά στο μέλλον, είναι τα ανείσπρακτα ποσά στους Δήμους και δη στο Δήμο Εορδαίας. Μπορεί κάποιοι να αξιοποίησαν τις κατά περιόδους ρυθμίσεις, τα ποσά όμως συνεχίζουν να είναι μεγάλα. Το 2024 φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά για την είσπραξη παλαιών οφειλών των δημοτών, ενώ είναι κοντά ο Δήμος Εορδαίας και στη συζήτηση για τη βεβαίωση οφειλών, βάσει νόμου.

 

Τεράστιο μποτιλιάρισμα, μεγαλύτερο από ποτέ ίσως, σημειώθηκε την Καθαρά Δευτέρα στα Διόδια Μαλγάρων λόγω της επιστροφής των εκδρομέων. Για ουρές έως 12 χιλιόμετρα από τα Μάλγαρα ως το Κλειδί Ημαθίας κάνουν λόγο συμπολίτες μας, που μας έστελναν φωτογραφίες με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Μια από τις αιτίες, είναι φυσικά τα έργα στη μεγάλη γέφυρα του Αξιού. Ελπίζουμε να τελειώσουν σύντομα.

 

Χρόνια είχαμε να το δούμε αυτό… Δύο τριήμερα μαζεμένα. Πρώτα της Καθαράς Δευτέρας, και ακολούθως της 25ης Μαρτίου που φέτος πέφτει επίσης Δευτέρα. Μας κακομαθαίνουν….

X