Μια αναφορά στο site οικονομικών ειδήσεων του Ομίλου του ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, που δεν πέρασε απαρατήρητη και έχει “χρώμα” Πτολεμαΐδας, είδαμε σήμερα και την αναδεικνύουμε. Πρόκειται για τον ενεργειακό γίγαντα, την Macquarie που επένδυσε στην WattCrop, μια εταιρεία με σεβαστό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, μπόλικη τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό, που εδρεύει στην Πτολεμαΐδα.

Δείτε το:

Ίσως λοιπόν να μην έχει γίνει αντιληπτό αλλά οι Αυστραλοί της Μacquarie αποδεικνύονται σιγανό ποταμάκι καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν χτίσει στην Ελλάδα μία από τις πιο ενισχυμένες παρουσίες που διαθέτει πολυεθνικός επενδυτικός όμιλος στον ενεργειακό τομέα με συνολικά πέντε εταιρείες. Τέσσερις εξ αυτών καλύπτουν την αγορά των τεχνολογιών ΑΠΕ, έχοντας μάλιστα ένα σημαντικό πλεονέκτημα (έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τoυς) που είναι η διείσδυσή τους και στον τομέα των δικτύων αφού ελέγχουν το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ και η διεκδίκηση του 20% της «ΑΡΙΑΔΝΗ» που κατασκευάζει το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης-Αττικής.

Ο συνεταίρος της ΔΕΗ σχεδόν αθόρυβα έχει αποκτήσει από το 2021 το 66% των μετοχών της WattCrop, μιας ελληνικής εταιρείας με έδρα την Κοζάνη, η οποία αναπτύσσεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης με έργα 1,2 GW και 773 MW αντίστοιχα στην αποθήκευση. Η εξαγορά έγινε από τη CERO Generation, που εισήλθε στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής. Η τελευταία αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Macquarie στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και του storage με παρουσία σε οκτώ χώρες πανευρωπαϊκά και με πάνω από 370 έργα υπό ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει αναπτύξει στη Δράμα ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 100 ΜW, το οποίο θα πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει στον ελβετικό όμιλο της AXPO μέσω ενός διμερούς συμβολαίου αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συναφθεί (PPA). Το παζλ των Αυστραλών συμπληρώνει η Corio Generation, που αποτελεί έναν εν δυνάμει παίκτη στα πρότζεκτ των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και στην Ελλάδα. Το τελευταίο απόκτημα της Macquarie είναι το 50% της Enel Green Power Hellas, με την οποία συμπορεύεται στην αγορά της πράσινης ενέργειας σε συνεργασία με τον ιταλικό κολοσσό.

Στις αρχές Απριλίου οι δύο όμιλοι αναμένεται να εγκαινιάσουν το νέο πρόσωπο της κοινής πορείας τους στις ΑΠΕ, η οποία βγαίνει με νέο brand στην αγορά (σ.σ. δεν θα θυμίζει τίποτα από την Enel), διεκδικώντας ένα μερίδιο της μεγάλης πίτας των έργων καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Για το 50% οι Αυστραλοί έχουν επενδύσει περί τα 400 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που σύντομα θα ηλεκτρίσει τα 84 MW στην Κοζάνη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Οι Αυστραλοί έχουν προσθέσει τελευταία στο χαρτοφυλάκιό της και ένα έργο αποθήκευσης 50 MW στη Χαλκιδική που θα λάβει λειτουργική ενίσχυση 100.000 ανά μεγαβάτ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα 10 χρόνια.

X