Στους ρυθμούς του καρναβαλιού έχει συντονιστεί τις μέρες αυτές όλη η περιοχή μας.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις βρίσκονται στο φόρτε τους και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το πλήθος και η ποικιλία τους είναι σε θέση να καλύψουν όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.

***

Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που δεν τα πάνε και τόσο… καλά με την αποκριά και ό,τι αυτή φέρνει μαζί της.

Υπομονή!

Δύο μέρες έμειναν και από εκεί και πέρα όλα θα επανέλθουν στους γνωστούς τους ρυθμούς.

***

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως φέτος, για πρώτη ίσως φορά, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται αποκλειστικά στην Κοζάνη και το παραδοσιακό της καρναβάλι.

Από την Πτολεμαΐδα μέχρι τα Σέρβια και το Βελβεντό, αλλά και σε πολλούς άλλους μικρότερους οικισμούς, έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πολλές και διάφορες εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες εκφράζονται διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικά ήθη και έθιμα, αποκαλύπτοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της περιοχής μας, που, κατά την άποψη μας, αποτελεί και τη μεγάλη της δύναμη.

***

Έτσι, είδαμε και χαρήκαμε, τα παραδοσιακά έθιμα της Κοζάνης να συνδυάζονται με τα ποντιακά, τα μικρασιάτικα, τα θρακιώτικα, τα βλάχικα και διάφορα άλλα, να συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στην ίδια, ουσιαστικά, σκηνή άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές που ένωσαν τα χέρια τους και κατάφεραν να βρουν τα σωστά βήματα για να χορέψουν είτε με τους ήχους του κλαρίνου και των χάλκινων οργάνων, είτε με τους ήχους της λύρας.

Είδαμε να απλώνεται παντού κέφι και χαρά, με την νεολαία να πρωτοστατεί και να δίνει το δυναμικό της παρόν, γλεντώντας με την ψυχή της υπό τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών αλλά και σύγχρονων ελληνικών και ξένων ακουσμάτων.

***

Δεν είμαστε βέβαιοι αν όντως ισχύει, ωστόσο σε μας η φετινή αποκριά φάνηκε σαν να ήταν απλώς η αφορμή για πολύ κόσμο να ξεσπάσει, να ξεδώσει και να ξεφύγει μέσα απ’ το χορό και το γλέντι, λες και περίμενε πολύ καιρό να κάνει κάτι τέτοιο.

Κι ίσως πραγματικά να το περίμενε, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για όλους μας, ο κόσμος κλείστηκε μέσα λόγω τη πανδημίας και έκτοτε δεν μας έλειψαν και δεν λείπουν τα προβλήματα.

 

X