Τα μη κρατικά ΑΕΙ και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο τίτλος ρεπορτάζ που αναρτήθηκε χθες στο e-ptolemeos.gr:
“Δεν… «τρόμαξε» τελικά ο Πιερρακάκης- Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε τις θέσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας- Ερωτηματικά για το αίτημα σύγκλησης της έκτακτης συνεδρίασης”
Αντιγράφουμε τις δύο πρώτες παραγράφους του ρεπορτάζ:
“Σε μια ανούσια διαδικασία, καθώς το όργανο δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε μετά από δίωρη συνεδρίαση την Τσικνοπέμπτη, να υιοθετήσει το ψήφισμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τη διαδικασία μάλιστα του κατ’ επείγοντος καθώς σήμερα, Παρασκευή, το νομοσχέδιο ψηφίζεται στη Βουλή.”
***
Να μας επιτρέψει ο συντάκτης του ρεπορτάζ, που είναι ο Ζήσης Πιτσιάβας, να διαφωνήσουμε με τα όσα γράφει, ξεκινώντας μ’ αυτά στα οποία… συμφωνούμε.
Ναι, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει, τυπικά, την αρμοδιότητα να συζητήσει και να αποφανθεί για ένα τέτοιο θέμα όπως είναι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ουσιαστικά, όμως, και ως πολιτικό δημοκρατικό όργανο οφείλει και θα πρέπει να παίρνει θέση για διάφορα μείζονα ζητήματα, ακόμα και αν αυτά δεν ανήκουν στην καθορισμένη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του.
Πολύ δε περισσότερο, όταν εντός των διοικητικών του ορίων υπάρχει και λειτουργεί Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που τόσο η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση όσο και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις της περιοχής ονομάζουν και θεωρούν ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης μας, το οποίο είναι πιθανό να επηρεαστεί από την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας.
Να παίρνει θέση, λοιπόν, ακόμα και αν αυτή δεν επηρεάζει το τι ψηφίζει το Κοινοβούλιο και τις όποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Είναι ένα δικαίωμα του που έχει κάθε λόγο να ασκεί.
***
Συμφωνούμε, επίσης, με το ρεπορτάζ σε ό,τι αφορά τον χρόνο που έγινε η συνεδρίαση αυτή.
Το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ συζητείται πολύ στην ελληνική κοινωνία εδώ και καιρό, υπάρχουν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις και, το κυριότερο, το Πανεπιστήμιο μας είχε εδώ και αρκετές μέρες εκδώσει ψήφισμα για το θέμα αυτό.
Οπότε, και χρόνος υπήρχε αλλά και το απαραίτητο κίνητρο (σ. σ. το ψήφισμα του Πανεπιστημίου Δ. Μ.) για να έρθει το θέμα σε μια τακτική συνεδρίαση και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και με την παρουσία όλων εκείνων που έχουν λόγο και θα έπρεπε να κληθούν για να τοποθετηθούν σχετικά.
***
Τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής μας ναι μεν έχουν συγκεκριμένο πεδίο αρμοδιοτήτων στο οποίο είναι υποχρεωμένα να κινούνται και να παίρνουν τις ανάλογες αποφάσεις, αλλά είναι και τα δημοκρατικά όργανα που εκπροσωπούν τους πολίτες τους και καλό είναι να συζητούν και να εκφράζονται και σε άλλα θέματα μείζονος σημασίας που μας αφορούν και μας επηρεάζουν όλους.
Το αν οι απόψεις τους που μπορεί να εκφραστούν μέσω ενός ψηφίσματος δεν εισακουστούν από τις υπερκείμενες αρχές είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν θα ευθύνονται τα ίδια, αν και σωστό είναι το να λαμβάνονται υπόψη.
Το σημαντικό, πάντως, είναι πως έτσι θα μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες τους τι πιστεύουν και πώς τοποθετούνται σε μείζονα θέματα.
***
Υ.Γ. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το ρεπορτάζ του κ. Πιτσιάβα στο e-ptolemeos.gr χρησιμοποιώντας το link: https://e-ptolemeos.gr/den-tromakse-telika-o-pierrakakis-to-perifereiako-symvoulio-yiothetise-tis-theseis-tou-panepistimiou-dytikis-makedonias-erotimatika-gia-to-aitima-sygklisis-tis-ektaktis-synedriasis
Για την κάθε Ημέρα της Γυναίκας…
Χθες, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Προφανώς θα διαβάσατε πολλά και θα ακούσατε περισσότερα για την Ημέρα αυτή.
Εμείς επιλέξαμε αυτό που είπε ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι, το οποίο εξέφρασε με πολύ λίγες λέξεις.
***
Διαβάστε το:
“Προσέξτε πάρα πολύ να μην κάνετε μια γυναίκα να κλαίει γιατί ο Θεός μετράει τα δάκρυα της!
Η γυναίκα βγήκε από το πλευρό του άνδρα, όχι από τα πόδια και γι’ αυτό δεν πρέπει να κακοποιείται, ούτε από το κεφάλι για να είναι ανώτερη, αλλά από το πλάι για να είναι ίση, λίγο πιο κάτω από το μπράτσο για να προστατεύεται, από τη μεριά της καρδιάς για να αγαπιέται.”
Roberto Benigni (σκηνοθέτης, ηθοποιός)

***
Λόγια που αξίζουν για την κάθε μέρα της Γυναίκας, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X