Μία όμορφη παρέα και μία σπάνια φιλία, έχει δημιουργηθεί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια με αναφορά το Δρέπανο Κοζάνης ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν.

Πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία: Αιτία κι αφορμή ήταν μία τυχαία συνάντηση. Όταν πριν από 10 χρόνια, ο Τούρκος Mεχμέτ Κοτσαντογκανλάρ που ζει στην Ελβετία και η γυναίκα του ταξίδευαν οδικώς με τη μηχανή του από την Ελβετία για την Τουρκία και σταμάτησαν για να πάρουν μία ανάσα στο Δρέπανο Κοζάνης. Πάρκαρε την..πανέμορφη “Harley Davidson” μηχανή του έξω από το καφενείο του Γιώργου Τσανακτσίδη.

Εκεί συνάντησαν μία παρέα φιλόξενων Ποντίων οι οποίοι τον κάλεσαν στο τραπέζι τους και τους έκαναν να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Κουβέντα στην κουβέντα, αναπτύχθηκε μία φιλική σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι των Τούρκων και την παρέα των Ποντίων. Η γνωριμία τους όμως δεν σταμάτησε εκεί. Το “σκηνικό” επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. Ο Μεχμέτ ξαναπέρασε και ξαναπέρασε είτε μόνος, είτε παρέα με συνεργάτες ή φίλους από την Τουρκία, από το Δρέπανο να χαιρετίσει τους φίλους του, στα συχνά ταξίδια που κάνει από και προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Προύσα.

Η στάση στο Δρέπανο καθιερώθηκε. Ο Μεχμέτ, κάθε φορά που περνούσε οδικώς (είτε με τη Harley είτε με αυτοκίνητο) από τη χώρα μας κάνει στάση στάση στο Δρέπανο Κοζάνης έτσι ώστε να δει την παρέα του. Μάλιστα ειδοποιεί μία μέρα νωρίτερα τηλεφωνικά ότι θα έρθει έτσι ώστε να είναι όλοι μαζεμένοι από την παρέα τους, και να τον περιμένουν. Ο Μεχμέτ κάθεται με τις ώρες και συζητά με τους φίλους, τρώνε και πίνουν (όχι αλκοόλ λόγω οδήγησης) και συζητάνε για την ζωή εδώ κι εκεί. Μάλιστα πάντα φέρνει κάτι για την παρέα, ενώ και η παρέα του δίνει κάποιο δώρο, είτε για το δρόμο, είτε για την οικογένεια του.

Έτσι έγινε και την προηγούμενη Τετάρτη, όπου η κάμερα του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ “συνέλαβε” τον Μεχμέτ στο γνωστό στέκι με τη γνωστή παρέα, στο Δρέπανο Κοζάνης. Ρόλο μεταφραστή, είχε όπως πάντα ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσαβδαρίδης, ιερέας του Κλείτους ο οποίος γνωρίζει την γερμανική γλώσσα και βοηθά στην επικοινωνία με τον Μεχμέτ και τους συνταξιδιώτες του. Βασικότατο μέλος της παρέας, και ο Δημήτρης Καμαριάδης, ο οποίος τυχαίνει να κατάγεται από την Τρίγλια της Προύσας, από το ίδιο χωριό που κατάγεται και ο Μεχμέτ. Ψυχή της παρέας, και ο ιδιοκτήτης του καφενείου, Γιώργος Τσανακτσίδης. Μόλις τελείωσε το “παρακάθ” της Τετάρτης, ο Μεχμέτ αγκάλιασε τους φίλους που τον ξεπροβόδισαν, και του ευχήθηκαν να είναι καλά, μέχρι τη στιγμή που θα ανταμώσουν ξανά.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X