Σε μια ανούσια διαδικασία, καθώς το όργανο δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε μετά από δίωρη συνεδρίαση την Τσικνοπέμπτη, να υιοθετήσει το ψήφισμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τη διαδικασία μάλιστα του κατ’ επείγοντος καθώς σήμερα, Παρασκευή, το νομοσχέδιο ψηφίζεται στη Βουλή.

Ξεπερνώντας όλα τα διαδικαστικού τύπου ζητήματα, καθώς όπως προαναφέρθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο, το γεγονός ότι το θέμα ήρθε λάθος μιας και κατατέθηκε αίτημα για συζήτηση σχετικά με «το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»(σ.σ. στη Βουλή συζητείται και ψηφίζεται νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων), το ότι δεν υπήρχε εισήγηση και εισηγητής, η περιφερειακή αρχή πρότεινε την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Συγκλήτου χωρίς άλλες παρατηρήσεις, κάτι που ζήτησαν αρχικώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Γιώργος Κασαπίδης τόνισε στη συνεδρίαση πως ο ίδιος είναι θετικός στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, ζήτησε όμως να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου εστίασε την ομιλία της στην «προστασία» του Πανεπιστημίου Δυιτκής Μακεδονίας και την ενίσχυσή του, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια νέα απώλεια για την περιοχή εν όψει Δίκαιης Μετάβασης». Στην τοποθέτησή της τόνισε πως θα πρέπει η απόφαση να κάνει σαφές πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα είναι ανταγωνιστικό.

Για εμπορευματοποίηση της παιδείας και πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώνατης εκπαίδευσης έκανε λόγο ο Νόντας Στολτίδης.

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση δεν παρέστη η διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η συνεδρίαση έγινε εκτάκτως και μετά από αίτημα το οποίο κατατέθηκε την Τετάρτη, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη, να τονίζει πως η Περιφέρεια θα δείξει έμπρακτα πόσο στηρίζει το Πανεπιστήμιο της περιοχής με άμεσες ενέργειες το επόμενο διάστημα:

«Το κάνουμε άλλωστε αυτό υιοθετώντας τις θέσεις της Συγκλήτου. Θα το δείξουμε όμως και με τις ενέργειές μας το επόμενο διάστημα κάνοντας συνολική συζήτηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και βάζοντας κάτω όλα τα ζητήματα. Άλλωστε έχουμε κάνει ήδη πολλές συναντήσεις τόσο με τον Πρύτανη όσο και με την ομάδα του».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X