Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Εορδαίας.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως πάντα στην πόλη γίνονταν εκδηλώσεις αποκριάτικες στα μαγαζιά, έγιναν και κάποιες οργανωμένες προσπάθειες αλλά ατόνισαν και εφέτος γίνονται οργανωμένα, με την ομπρέλα του δήμου και όλο τον κόσμο.

«Όταν υπάρχει κάτι οργανωμένο δημιουργεί τη διάθεση. Ξέρουμε ότι κάθε μέρα κάτι θα γίνει, κάπου μπορούμε να πάμε. Δίνοντας χαρακτήρα στο καρναβάλι και την Αποκριά δίνουμε την αίσθηση στον κόσμο ότι κάτι καλό θα γίνει, παρακινώντας τον να βγει έξω και να ξεφύγει από την καθημερινότητα», τόνισε αρχικά ο κ. Ιωαννίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΕΟΡΔΑΙΑΣ 

Σημείωσε πως χρειάστηκε να «τρέξει» προκειμένου να προλάβει τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις και τη διοργάνωσή τους, λέγοντας πως για τα επόμενα Χριστούγεννα η συζήτηση θα πρέπει να γίνει ήδη μετά το Πάσχα.

Πρόκρινε την πολύ καλή διάθεση όλων των πολιτών που συμμετέχουν στη διοργάνωση, βάζοντας πάνω από όλα το κοινό καλό. Για του χρόνου, απάντησε πως στόχος είναι να δοθεί ένας ποιο παραδοσιακός χαρακτήρας, ενώ εξήγησε και το σημαίνει το όνομα του καρναβαλιού KARV(οn)VAL, δηλαδή αποχή από τον λιγνίτη, σε ένα έξυπνο λογοπαίγνιο.

«Δεν έχουμε παράδοση στην Αποκριά άρα εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε μια δική μας παράδαση που πρέπει να έχει καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά ενός όμορφου θεάματος. Η σάτιρα είναι πολύ υγιής, να μην περάσουμε στην παρωδία», σημείωσε επίσης, λέγοντας πως θα πρέπει του χρόνου να βρουν τους κώδικες της παραδοσιακής αποκριάς, βάζοντας μια τοπική παράδοση.

Για την εκκλησία και τις ανοιχτές επιστολές, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε πως δεν γίνεται να πάρουν την άδεια της μητρόπολης, γιατί (καλώς) πάγια θέση της εκκλησίας είναι να απέχουν οι Χριστιανοί από καρναβαλικές εκδηλώσεις. Προσέθεσε, με έμφαση, πως η γειτονική μητρόπολη της Κοζάνης δεν εγείρει αντιδράσεις στις εκεί εκδηλώσεις και το εκεί καρναβάλι λειτουργεί φυσιολογικά.

«Είμαστε Χριστιανοί αλλά δεν γίνονται όλα γύρω από αυτό. Η κοινωνία λειτουργεί διαφορετικά», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως προηγήθηκε συζήτηση με τον Μητροπολίτη, τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαία μορφή, διασφαλίζοντας στην εν λόγω συνάντηση πως στο καρναβάλι δεν θα υπάρξει αισχρότητα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Τσικνοπέμπτης, ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται 16/3 στην παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, με έναρξη το Υδραγωγείο και κατάληξη στην Πλατεία, όπου και θα γίνει πάρτι. Τα γκρουπ – θέματα συμμετοχής ξεπερνούν τα είκοσι (20) με τη συμμετοχή σχολείων, ΚΔΑΠ, μαθητών, πολιτών κ.α. Για το θέμα των «αρμάτων», απάντησε πως έγιναν κατασκευές με θέμα την απολιγνιτοποίηση, όμορφα και ωραία δομημένες.

Ο αντιδήμαρχος αποκάλυψε πως φέτος τα Χριστούγεννα υπάρχει έντονη σκέψη να γίνει θεματικό χριστουγεννιάτικο χωριό, κάτι που σχεδιάζεται, ενώ και το καλοκαίρι σχεδιάζονται εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Τέλος, μίλησε για το αποκριάτικο βιντεάκι του δήμου για το KARV(οn)VAL, ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν και λέγοντας πως το βίντεο δείχνει ακριβώς τι γίνεται, με ελαφριά σάτιρα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X