Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Κ.Κ. Ειρηναίο.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης ρωτήθηκε για την ανοιχτή επιστολή πολιτών της Εορδαίας που αντιδρούν στον σχεδιασμό αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο και απευθύνονται προς τον ίδιο, λέγοντας με έμφαση πως ο ίδιος δεν επικοινωνεί με ανοιχτές επιστολές  και ότι δεν ταυτίζεται με μεθόδους «λαϊκισμού», απαντώντας ωστόσο δημόσια πως είναι εδώ για να ακούσει τις ανησυχίες τους.

Για το δε, καρναβάλι, εξέφρασε την αρνητικότητά του, σημειώνοντας ωστόσο πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το δήμο ότι δεν θα υπάρχει άσεμνα θεάματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε με νόημα:

«Ως επίσκοπος και ως χριστιανός δεν μπορώ να είμαι ποτέ θετικός σε καρναβαλικές εκδηλώσεις. Επίσης, προτρέπω, παρακαλώ, συμβουλεύω, κάθε χριστιανό να μην πάρει μέρος στο καρναβάλι. Τρίτον έχει δικαίωμα ο δήμος και κάθε δήμος , αντιλαμβανόμενος και εισπράττοντας αιτήσεις των δημοτών του για να μην απομακρυνθούν και για να δουλέψει η αγορά, να κάνει ένα καρναβάλι. Συναντήθηκα με τον δήμαρχο, με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο, τους είπα την άποψή μου ως επίσκοπος, πήρα διαβεβαιώσεις για κάποια πράγματα, αλλά ως άνθρωπος δεν θα κρίνω ποτέ κάτι χωρίς να το δω. Θα δω τι θα γίνει και μετά, όχι με τους τρόπους που κάποιοι θέλουν και νομίζουν ότι βρισκόμαστε 50 χρόνια πίσω, με σεβασμό θα δω αν διαφωνώ. Να δούμε όμως, γιατί έχω τη διαβεβαίωση ότι θα είναι παραδοσιακό, ότι δεν θα έχει άσεμνα θεάματα, ότι δεν θα έχει άρματα και να ξέρουν ότι εγώ προσωπικά έχω μεγαλύτερη ευθύνη από αυτούς. Εγώ είμαι επίσκοπος δεν επικοινωνώ με ανοιχτές επιστολές μέσω ΜΜΕ για πνευματικά θέματα. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να μου πει την ανησυχία του, να συζητήσουμε και να εισπράξω την αγωνία τους. Με τρόπους άγνωστους μέσα στην εκκλησία και με μια μέθοδο λαϊκισμού και κομματισμού δεν θα ταυτιστώ ποτέ, δεν θα πάρουν απάντηση. Θα απαντήσω όμως δημόσια, όπως προκλήθηκα».

Επίσης, ανέφερε πως το καρναβάλι θα γίνει «παιδική χαρά» για μικρά παιδιά, ότι δεν θα γίνει την Κυριακή της Τυρινής, σημειώνοντας πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται πετυχαίνουν τα πάντα. «Λέμε τη γνώμη μας ως εκκλησία. Εγώ δεν θέλω σαν επίσκοπος οι Χριστιανοί να πάνε στο καρναβάλι αλλά δεν θέλω να το χαλάσω», σημείωσε επίσης.

Επίσης, προσέθεσε πως θα υπάρξει σύντομη και περιεκτική ανακοίνωση την Κυριακή στους ιερούς ναούς, για το θέμα.

Τέλος, ερωτηθείς αν τόσα χρόνια δεν έχει γίνει καρναβάλι στην Εορδαία λόγω πιθανής αντίδρασης της Μητρόπολης, ο κ.κ. Ειρηναίος σημείωσε πως «καμία δημοτική αρχή δεν φοβάται την αντίδραση της Μητρόπολης. Η μητρόπολη δεν είναι κάλπη, είναι θεσμός πολιτισμού, πίστης, αξιών, παράδοσης και πνευματικής καλλιέργειας».

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X