Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Διαμάντω Κρητικού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη συνάντηση της Εθνικής Ένωσης Αγρ. Συνεταιρισμών με την Υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου γύρω από το μείζων πρόβλημα των ΑΠΕ. Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να καταθέσει η ΕΕΑΣ μια σειρά προτάσεων και θέσεων των συνεταιρισμών και τι πρέπει να γίνει.

Το βασικό ζήτημα που τέθηκε και στις κινητοποιήσεις αφορούσε το ηλεκτρονικό ρεύμα και τις αυξήσεις στην ενέργεια στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι αγρότες. Η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν να δοθεί η δυνατότητα σύνδεσης στους αγρότες από 10 KWh να συνδεθούν στο δίκτυο και να λύσουν το θέμα της ενέργειας. Αυτό ζήτησαν και οι συνεταιρισμοί, προτείνοντας να μπορούν και τα συνεργατικά σχήματα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα (περίπου στα 25 εκ. ευρώ που προϋπολογίστηκε το κόστος), να συνδεθούν και οι συνεταιρισμοί στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

«Οι συνεταιρισμοί δεν ζήτησαν επιχορήγηση χρημάτων γιατί είναι επιχειρήσεις ουσιαστικά. Μπορούν να μπουν και μόνοι της στην εγκατάσταση των ΑΠΕ< αρκεί να μπορούν να μπουν στο δίκτυο», προσέθεσε η κ. Κρητικού.

Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν ένας χάρτης των συνεταιρισμών, τι ενέργεια χρειάζεται και τα οικονομικά στοιχεία, οπότε και ακολούθησε ραντεβού με την κ. Σδούκου, το οποίο δεν ήταν «εύκολο» όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Κρητικού. Η υπουργός σημείωσε πως το ηλεκτρικό σύστημα έχει πιάσει «ταβάνι» και δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες, πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ο συνεταιρισμός από τις άλλες επιχειρήσεις.

«Είμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου για να δούμε πως είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Η υπουργός είναι έμπειρη στα ενεργειακά, αλλά και εμείς είμαστε έτοιμοι και έμπειροι να οργανωθούμε», είπε ακόμη, φέροντας παραδείγματα συνεταιρισμών όπως στο Αγρίνιο και τα Καλάβρυτα που έχουν οργανωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X