Ένα πατροπαράδοτο έθιμο, του οποίου οι ρίζες χάνονται βαθιά στο χρόνο, αναβίωσαν την 1η Μαρτίου οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας Κωνσταντίνος Γαλάνος και Νικόλαος Κωνσταντούλας, επισκεπτόμενοι το Κέντρο και τα Καταστήματα της Πόλης.

Η έκπληξη των Πολιτών ήταν μεγάλη, καθώς το έθιμο επιτάσσει το έντονο χτύπημα της Κωδούνας, ενώ η όλη εικόνα συμπληρώνεται με το ιδιαίτερο καπέλο, την γλίτσα και τη δίχρωμη ασπροκόκκινη Μαρτιάτικη κλωστή, από την οποία κρέμονται διάφορα κέρματα . ”

Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο σύμφωνα με το οποίο οι Βλατσιώτες, που περνούν από όλα τα σπίτια του χωριού , ξορκίζουν το κακό και προστατεύονται από το “κάψιμο” του Μάρτη, προσφέροντας και χαρά στους συμπατριώτες τους” , επεσήμαναν μεταξύ άλλων οι Κύριοι Γαλάνος και Κωνσταντούλας .

Από την πλευρά τους οι πολίτες συνεχάρισαν τον κ. Γαλάνο και τους συμπατριώτες του για τη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης , δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο υποδοχής του Μάρτη, σύμφωνα με το Έθιμο των Βλατσιωτών!

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X