Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Λουκά Ζαρογιάννη, Πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νομού Κοζάνης.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κόμματος για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, αναφορικά με το σκανδιναδικό μοντέλο, τονίζοντας πως «θα πρέπει να συνυπάρχουν και όχι να ανταγωνίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο». Σημείωσε, ακόμη, πως το δημόσιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα και όλες οι ρυθμίσεις της πολιτείας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στη διαφύλαξη του δημόσιου Πανεπιστημίου.

«Πρέπει να εξυπηρετείται η αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα. Να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών φορέων στον ακαδημαϊκό χάρτη εφόσον συμβάλει στη βελτίωση του δημόσιου συστήματος. Για αυτό προτείναμε το σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο έχει εντάξει μη κρατικούς φορείς στην ανώτατη εκπαίδευση, διατηρώντας την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό, χωρίς περιορισμούς στον είσοδο», αναφέρει τα εξής.

Εξήγησε, δε τους τρεις πυλώνες του εν λόγω συστήματος: Αρχικά, να είναι υποχρεωτικό και διασφαλισμένο ότι ο χαρακτήρας τους θα είναι μη κερδοσκοπικός, προς όφελος του κοινωνικού συλλόγου και της έρευνας. Ο δεύτερος πυλώνας, είναι η ομαλή ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυσης της αποκέντρωσης και αποφυγής κορεσμού επιστημονικών αντικειμένων. Πρότεινε την θεσμοθέτηση ενιαίου συστήματος εισαγωγής στον αναπτυξιακό χάρτη και να διασφαλιστεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι ενός ελάχιστου επιπέδου. Επίσης, τάχθηκε υπέρ γεωγραφικών και τοπικών κριτηρίων, με χαρακτήρα αποκέντρωσης.

Η βασική ένσταση στο νομοσχέδιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει την παιδεία σαν κοινωνικό αγαθό, εκφράζοντας ενστάσεις ως προς τη διασφάλιση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. «Αν θέλουμε να δώσουμε ένα προοδευτικό πρόσημο στο μεταρρύθμιση, να συνδέσουμε την αδειοδότηση των μη κρατικών ιδρυμάτων με την στάθμη αξιολόγησης στη διεθνή κατάταξη των δημοσίων και ιδιωτικών ιδρυμάτων. Πχ αν θέλει να γίνει μια ιατρική σχολή μη κρατικού ιδρύματος, να περνάει τον μέσο όρο κατάταξης των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας, ώστε να προστατευθεί δημόσιο σύστημα υγείας», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε, δε, τον κίνδυνο να έρθουν στη χώρα αμφιβόλου ποιότητας πανεπιστήμια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών σε δημόσια και μη πανεπιστήμια.
«Μπορούμε να βαφτίσουμε το οτιδήποτε μη κερδοσκοπικό, αλλά πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος. Δεν πρέπει να μπορεί να αγοράζει κάποιος επειδή μπορεί, πτυχία αμφιβόλου ποιότητας», αναφέρει επίσης, λέγοντας πως το Σ/Ν δεν αναφέρει τι θα γίνεται με τα κέρδη των ιδρυμάτων, ζητώντας τα εν λόγω κέρδη να πηγαίνουν στην έρευνα.

Κληθείς να σχολιάσει την ψήφο των βουλευτών σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και την πιθανότητα διαφοροποίησης της «κομματικής γραμμής» του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ζαρογιάννης τόνισε πως ο χώρος πιστεύει στην κομματική ελευθερία. «Κάναμε τον εσωτερικό μας διάλογο, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές».

Τέλος, έθεσε στόχο για τις Ευρωεκλογές ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, ενισχυμένο, λέγοντας πως «στόχος μας είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα προβλήματα των πολιτών καθώς σήμερα υπάρχει απογοήτευση ιδίως στην περιοχή μας», καταλήγοντας πως «η χώρα έχει ανάγκη τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X