Στην απόφαση να διενεργηθεί για πρώτη φορά στην Πτολεμαΐδα καρναβαλική παρέλαση, αλλά και στα σχέδια του Δήμου Εορδαίας για την περίοδο της Αποκριάς, μίλησε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Επί Παντός» στο Top Channel ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Εορδαίας Κωνσταντίνος Ιωαννίδης.

Το έναυσμα, όπως εξήγησε ο ίδιος, δόθηκε από τον αποκριάτικο παλμό και ένταση που έχει η γειτονική Κοζάνη την εν λόγω περίοδο και το αίσθημα που έχει ένας κάτοικος Πτολεμαΐδας επισκεπτόμενος την Κοζάνη την Αποκριά, αφού όταν γυρίσει πίσω στην Πτολεμαΐδα δεν έχει καμία σχετική εκδήλωση.

«Όταν πήρα την θέση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη», αποκάλυψε, λέγοντας πως υπάρχουν σκέψεις για κλιμάκωση από του χρόνου, ωστόσο εφέτος θα γίνει μια καλή αρχή, ώστε ο κόσμος να βγει έξω και να περάσει καλά διασκεδάζοντας σε αποκριάτικους ρυθμούς.

Ο κ. Ιωαννίδης αποκάλυψε πως η παρέλαση θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, αποφασίζοντας να βάλει την παρέλαση σε διαφορετική ημέρα από την γειτονική Κοζάνη, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να διασκεδάσει και στις δύο πόλεις. Η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει με τα μικρά παιδιά και θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτεροι.

«Ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και φαίνεται ότι όλοι μαζί μπορούμε. Ο δήμος είναι οι δημότες του και όλοι βάζουν το λιθαράκι τους ώστε να γίνει μια καλή δουλειά», προσέθεσε.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την παρέλαση, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως θα προηγηθεί η παρέλαση των μικρών καρναβαλιστών της πόλης, με θεματολογία τους καρπούς της γης της Εορδαίας και τη συμμετοχή μαθητών από δεκάδες σχολεία, ΚΔΑΠ, σχολών κ.α. Η παρέλαση των μεγάλων καρναβαλιστών θα έχει επίσης θεματολογία, με τον κ. Ιωαννίδη να σημειώνει πως θα υπάρχει υψηλό επίπεδο αισθητικής.

«Η πόλη της Πτολεμαΐδας έχει ένα θετικό στοιχείο, είναι ένα πολύ-πολιτιστικό καζάνι με πλούσιες πολιτιστικές καταβολές και στόχος είναι του χρόνου να γίνονται καθημερινά δρώμενα την Αποκριά και μια παρέλαση. «Φέτος ξεκινάμε κάνοντας την παρέλαση και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις με τη βοήθεια καταστημάτων της πόλης και του χρόνου θα διοργανωθεί η επόμενη Αποκριά».

Η παρέλαση θα γίνει επί της 25η Μαρτίου από την πλευρά του Υδραγωγείου και θα καταλήγει στο κέντρο της πόλης, όπου και θα γίνει μεγάλο γλέντι και χορός στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να διασκεδάσει ο κόσμος.

Για τη μουσική, θα μπουν ηχεία «έκπληξη», με τη στήριξη του True Story Radio, όπου και θα παρουσιάζει την όλη παρέλαση. Επίσης, θα συμμετέχουν στην παρέλαση και τις εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο KarVonval  τόσο  πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης όσο κυρίως καταστήματα εστίασης και παρέες ανθρώπων, ενώ υπάρχει και συμμετοχή από τα χωριά. Ωστόσο κάποια χωριά διατηρούν τις δικές τους παραδόσεις, προσέθεσε.

Εννοείται ότι θα γίνει εφέτος η εκδήλωση της Τσικνοπέμπτης με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, στην κεντρική πλατεία, ενώ θα επαναληφθεί ακόμη μια εκδήλωση, ενώ στο ενιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα συμπεριλαμβάνονται και τα δρώμενα των συλλόγων αλλά και των πάρτι των μαγαζιών της πόλης.

Ο κ. Ιωαννίδης εξήρε την συμμετοχή των εκπροσώπων της εστίασης στην πόλη στη διοργάνωση. Ενώ, ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, απάντησε πως «πενία τέχνας κατεργάζεται» και η διοργάνωση γίνεται με καλή θέληση, ενώ ακόμη δεν υπάρχει ο προϋπολογισμός, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει στήριξη και από την Περιφέρεια.

Ερωτηθείς αν το βλέπουν θετικά οι Κοζανίτες, απάντησε πως όσο αυξάνεται ένα τουριστικό προϊόν τόσο πιο ελκυστικό γίνεται.

Κληθείς να απαντήσει σε φωνές ιερέων που διαμαρτύρονται για την αναβίωση του καρναβαλιού στην Εορδαία, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε πως σε μια περιοχή υπάρχουν πολλές απόψεις, αλλά και σε επαφές του ιδίου με ιερείς της πόλης δεν έχει εισπράξει ανάλογη αντίδραση. «Οι ακραίες φωνές που κατά καιρούς βγαίνουν, είναι σεβαστές. Έχουμε δημοκρατία».

«Ένα από τα στοιχήματα μας είναι όσοι βλέπουν σκεπτικά την Αποκριά σε τρία χρόνια να πουν ότι τελικά είναι ωραίο», είπε ακόμη ο κ. Ιωαννίδης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που υπάρχει από τον δήμαρχο στο πρόσωπό του, λέγοντας πόσο προσωπικά δεν του αρέσουν, ωστόσο αφουγκράζεται τον παλμό του κόσμου, ωστόσο μάλλον δεν θα παραβρίσκεται στην παρέλαση.

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει, λέγοντας πως αν γίνει η παρέλαση και μόνο θα είναι επιτυχία. «Το να καταφέρουμε να κάνουμε την παρέλαση και να βγούμε στους δρόμους τις ημέρες της Αποκριάς», κατέληξε.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X