Με τη συμμετοχή της Ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί στην Κοζάνη, το Περιφερειακό Εργαστήριο του έργου LIFE+ με τίτλο «Regio1st», το οποίο επικεντρώνεται στην εφαρμογή της αρχής της «Προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση» στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Στην υλοποίηση συμμετέχουν 10 εταίροι και τη Δυτική Μακεδονία εκπροσωπεί το Clube.

Η Μαρία Σπυράκη, τόνισε πως η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε και αν καταφέρουμε να ελαττώσουμε τις διαρροές ενέργειας και να αυξήσουμε την ενεργειακή αποτελεσματικότητα στα δημόσια κτίρια «θα είναι καλό για την τσέπη μας και μετά για το περιβάλλον.

Ο στόχος της Ε.Ε. είναι να ανέβει κατά 10% η ενεργειακή αποτελεσματικότητα το 2030 από το 2020: «Είναι ένας στόχος που βρίσκεται και στα εθνικά σχέδια και χρηματοδοτείται πολλαπλώς από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και από το ταμείο ανάκαμψης», σημείωσε.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη του Clube, Ναταλία Μποέμη, τόνισε πως η εφαρμογή του άρθρου 3 της οδηγίας ενεργειακής απόδοσης δεν αφορά μόνο τα κτίρια, αλλά όλη τη μετάβαση και πως θα λειτουργούμε από εδώ και σήμερα.

«Θα μας αναδείξει τις προτεραιότητες που πρέπει να ιεραρχήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε όσο αφορά τη μετάβαση και το κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού. Πως δηλαδή θα πρέπει να λειτουργούμε στην ενεργειακή απόδοση και τη σχέση κόστους- οφέλους, ώστε όλες οι αποφάσεις να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

 

«Να ανέβει η ταχύτητα υλοποίησης της μετάβασης»

Η Μαρία Σπυράκη απάντησε σε ερώτημα του «Π» για το πως βλέπει η Ευρώπη την εξέλιξη της δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, σημειώνοντας πως οι διαθέσιμοι πόροι είναι αρκετοί αλλά είναι δεδομένο πως χρειάζεται να ανέβει η ταχύτητα σε ότι αφορά το κομμάτι της υλοποίησης.

«Βλέπω πως υπάρχει συζήτηση και για τις ενεργειακές κοινότητες, τον ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα, τα οποία είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν και απ’ όλη αυτήν την κουβέντα σίγουρα δεν μπορεί να απουσιάζουν οι κάτοικοι της περιοχής».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X