Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Βασίλη Γεωργιάδη, Υποδιοικητή της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης). Αφορμή για τη συζήτηση, είναι η συμμετοχή του στο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Δ. Μακεδονία.

«Μιλάμε ως ΔΥΠΑ για τις δεξιότητες. Ο εθνικός φορέας κατάρτισης έχει καταφέρει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να καταρτίσει 250 χιλ. εργαζόμενους και ανέργους σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες με στόχο μέχρι το 2025 ο αριθμός να διπλασιαστεί. Θα δοθεί έμφαση σε περιοχές μετάβασης λόγω απολιγνιτοποίησης και στόχος της ΔΥΠΑ είναι να εκσυγχρονίσει το εργατικό δυναμικό με σύγχρονες δεξιότητες αλλά και τους ανέργους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας», σημείωσε αρχικά.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αλλαγές του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, λέγοντας πως «πρωτοστατεί στην απασχόληση, στη σύζευξη επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση ανεργίας», δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της κατάρτισης και πόσο συνδέεται με την εργασία. Έφερε, δε το παράδειγμα κατάρτισης σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, πρόγραμμα κατάρτισης που δίνουν και εργασία με επιδότηση εργασίας.

Για τη Δ. Μακεδονία ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως από το 2024 το πρώτο πρόγραμμα απασχόλησης που θα βγει θα αφορά τη Δ. Μακεδονία, στοχευόμενα, στο πλαίσιο της μετάβασης: «Η ΔΥΠΑ θα βγάλει πρόγραμμα απασχόλησης αποκλειστικά για τη Δυτική Μακεδονία και θα βγει άμεσα», αποκαλύπτοντας ότι θα αφορά 1.000 θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των προγραμμάτων στους επαγγελματίες που προσλαμβάνουν κόσμο μέσω ΔΥΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως στόχος είναι οι πληρωμές να γίνονται πολύ πιο γρήγορα, μέσω ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά στην περιοχή. Επίσης, τόνισε πως με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προχωράει, θα μικρύνει ο χρόνος αναμονής περαιτέρω.

Τέλος, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη χώρα το Ταμείο Ανάπτυξης καθώς και το νέο ΕΣΠΑ, λέγοντας πως «μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να το εκσυγχρονίσουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας», σημειώνοντας πως το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η απορροφητικότητα των κονδυλίων για την Ελλάδα. «Στόχος μας ως ΔΥΠΑ είναι να βοηθήσουμε στο κομμάτι της απασχόλησης και της κατάρτισης για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X