Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Πελοπίδα Καλλίρη, Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ), με αφορμή την έλευσή του στην Κοζάνη, με στελέχη της Διαχειριστικής αρχής, παρουσιάζοντας δράσεις και προγράμματα που προκηρύχτηκαν για μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος λόγω μεγάλης ζήτησης από τον επαγγελματικό κόσμο, αλλά και αν αναμενόταν τέτοια ανταπόκριση από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κ. Καλλίρης τόνισε πόσο σημαντική δουλειά έχει γίνει στα εν λόγω προγράμματα αλλά και πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον σε όλη τη Δ. Μακεδονία, σημειώνοντας πως θα συμπεριληφθούν προτάσεις, περιγράφοντας ποια είναι τα εν λόγω προγράμματα:

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και δίψα μπορώ να πω για εκμετάλλευση κονδυλίων. Ο στόχος μας ήταν αυτός, να γίνει ένα road show σε όλη τη Δ. Μακεδονία, να μάθουν οι επενδυτές το πρόγραμμα. Αναφερόμαστε σε Ενίσχυση Νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 20.000.000€ και Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 30.000.000€. Επίσης πρόγραμμα ενίσχυσης μεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων 130 εκ. ευρώ (με το 70% του προϋπολογισμού να αφορά τη Δ. Μακεδονία) και 70 εκ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις  (με το 70% του προϋπολογισμού να αφορά τη Δ. Μακεδονία)».

Ο κ. Καλλίρης σημείωσε με έμφαση πως «αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να δώσουμε νέα προοπτική στη Δ. Μακεδονία και αυτός είναι κοινός μας στόχος».

Για τυχόν αναθεωρήσεις που θα έρθουν στο πρόγραμμα, ο κ. Καλλίρης τόνισε πως στην καινοτομία και στα αγροτικά προϊόντα μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις σε συνεννόηση με την ΕΕ και την Ελληνική νομοθεσία.

Επενδυτές και σύμβουλοι έθεσαν σειρά ζητημάτων στο ΔΑΜ, με αρκετούς να ζητούν τη μείωση των απαιτούμενων θέσεων εργασίας και τον κ. Καλλίρη να κάνει λόγο για «αντίφαση» καθώς το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με αυτό το ζητούμενο και κάποιοι επιχειρηματίες να εκφράζουν επιφυλάξεις και τον κ. Καλλίρη να απαντάει σχετικά:

«Λένε ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των θέσεων εργασίας, τη στιγμή που τρέχουν προγράμματα ενίσχυσης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ. Θεωρώ ότι δεν είναι τόσο σημαντικό, γιατί θα δείτε ότι θα υπάρχουν πολλές προτάσεις που θα φτάσουν υψηλά σε βαθμολογία».

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο επιχειρηματικός κόσμος ήταν το κομμάτι των αγροτικών επενδύσεων που δεν εντάσσονται σε αυτή τη φάση και το τρίτο αφορά στα ενεργειακά, με τον κ. Καλλίρη να λέει πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Παπαθανάση για τον σχεδιασμό ένταξης επιπλέον 150 εκ. ευρώ σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις  για ενεργειακές επενδύσεις (αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο κ.α.).

«Αλλάζει όλο το παραγωγικό μοντέλο, είμαστε στην πράξη ενός σχεδίου που υλοποιείται», σημειώνει με έμφαση, λέγοντας πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται και υλοποιείται απόλυτα και υπάρχει «συνολικό πακέτο, ελκυστικό προς τους επενδυτές», καθώς οι στόχοι πετυχαίνουν στο ακέραιο.

Τέλος, σημείωσε πως ανάλογες ενημερωτικές δράσεις γίνονται και εκτός Δ. Μακεδονίας, με τον κ. Καλλίρη να σημειώνει πως ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος παντού, για αυτό και έγινε ενημερωτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, από πιθανούς εκεί επενδυτές. Ανάλογη εκδήλωση θα γίνει και στην Αττική κ.α. «Μακάρι να έρθουν μεγάλοι επενδυτές και να δώσουν νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε υφιστάμενες επιχειρήσεις, που μπορούν να κάνουν βελτιώσεις στις επιχειρήσεις τους», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερου κύκλου του προγράμματος, αν αυτό χρειαστεί.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X