Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νικόλαο Ντάβο, Συνιδρυτή του CluBE, Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος, με αφορμή τα γενέθλια του φορέα, που κλείνει δέκα χρόνια λειτουργίας.

Περιγράφοντας την ιστορία του φορέα με αφορμή το κλείσιμο δέκα χρόνων λειτουργίας (συγκεκριμένα στις 14/2), ο Νίκος Ντάβος τόνισε πως πριν 10 χρόνια εγκρίθηκε το καταστατικό του CluBE, μια προσπάθεια που δεν έγινε μέσα σε μια μέρα. Το όραμα του Γιάννη Φάλλα συνιδρυτή του Cluster για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί μια τοπική οικονομία και η εμπειρία τους στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οδήγησε στον φορέα που διασυνδέει την έρευνα με την καινοτομία, με στόχο να παραχθεί νέα τεχνολογία και γνώση.

«Χωρίς πολλές ελπίδες ότι αυτό θα επιτύχει, είχαμε ένα όραμα, βάλαμε πολύ προσωπική δουλειά για να πείσουμε τους φορείς να συνεργαστούν προκειμένου να μας εμπιστευθούν. Πήγαμε πόρτα – πόρτα για να εντάξουμε επιχειρήσεις και φορείς στα πρώτα 21 μέλη, με αρκετές δυσκολίες τα καταφέραμε. Δεν ήμασταν απόλυτα βέβαιοι ότι θα κάνουμε τους φορείς και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν», είπε αρχικά ο κ. Ντάβος.

Οι πρωταρχικές προσδοκίες ξεπεράστηκαν, ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τα πρώτα 3 – 4 χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς δεν υπήρχαν οικονομικοί πόροι και μάλιστα υπήρξαν φορές που αναρωτήθηκαν αν θα έπρεπε ή όχι να διατηρηθεί ο φορέας.

Σήμερα το CluBE έχει 50 άτομα προσωπικό, διαχειρίζεται 55 έργα και έχει φτάσει 60 μέλη –φορείς, σε μια ανοδική πορεία και ανάπτυξη μη αναμενόμενη, που ήρθε σταδιακά, με πολύ δουλειά και κόπο. «Καταφέραμε να στήσουμε έναν απόλυτα υγιή οργανισμό, από τα καλύτερα cluster στη Ν/Α Ευρώπη, παράγοντας γνώση και καινοτομία για τη Δ,. Μακεδονία, εξασφαλίσαμε και φέραμε στην περιοχή ευρωπαϊκά έργα και πόρους της τάξης των 16 εκ. ευρώ, που αλλιώς δεν θα έρχονταν στην περιοχή, που ήταν από τις τελευταίες σε επίπεδο έρευνας στο έργο Horizon, ενώ τώρα τρέχουν το Πανεπιστήμιο, το ΕΚΕΤΑ, η ΔΙΑΔΥΜΑ και η ΑΝΚΟ. Όλο αυτό που κάναμε ήταν σημαντικό και έχουμε πολλά ακόμη να κάνουν για τη διασύνδεση έρευνας – επιχειρηματικότητας και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», είπε με νόημα.

Το Σάββατο το CluBE έκανε πάρτι για τα δέκα χρόνια λειτουργίας, με τον κ. ΝΤάβο να τόνισε πόσο σημαντική ήταν η εκδήλωση προκειμένου να εορτάσουν με φίλους, συνεργάτες, συνοδοιπόρους και μελλοντικούς συνεργάτες, ενώ ακολούθησε το κομμάτι της δικτύωσης. Εκεί έγιναν δύο βραβεύσεις των προηγούμενων διοικήσεων του cluster, του Λάζαρου Γκερεχτέ που ήταν πρόεδρος στα πρώτα χρόνια και ακολούθως ο Γιώργος Μαρνέλλος εκπροσωπώντας το ΠΔΜ, όπου θήτευσε στα χρόνια ανάπτυξης του CluBE. Επίσης, ο τωρινός πρόεδρος του ΔΣ Περικλής Καφάσσης έθεσε τους τωρινούς στόχους του CluBE.

Ερωτηθείς για τους στόχους του CluBE την επόμενη δεκαετία, πρόκρινε την ανάγκη περεταίρω διασύνδεσης της έρευνας με την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, με στόχο να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία και νέα γνώση, με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη της Δ. Μακεδονίας, σε νέα καινοτόμα μονοπάτια.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X