Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/2/24 στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, η παρουσίαση του ιστορικού Λευκώματος του Δήμου Εορδαίας με τίτλο: “Εορδαία η ακτινοβόλος εστία του Ελληνικού θαύματος” του Εκπαιδευτικού Θέμη Απατσίδη.
Πρόκειται για μία σημαντική έκδοση στην οποία προέβη ο Δήμος Εορδαίας, καθώς αναδεικνύει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής .

Μέσα από τις σελίδες του καλαίσθητου Λευκώματος παρελαύνει όλη η ιστορία του τόπου από τα πολύ παλιά χρόνια έως σήμερα , καθώς και η πορεία και η διαδρομή των ανθρώπων που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στον τόπο μας.
Σίγουρα το εν λόγω πόνημα αποτελεί μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές , ενώ η ιδέα της υλοποίησής του, ανήκει στον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, ο οποίος παρότρυνε τον κ. Απατσίδη , για την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Εορδαίας, γεφυρώνοντας την πολύ παλιά εποχή , με τη σημερινή .

Για τον Εκπαιδευτικό Θέμη Απατσίδη ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα και χρειάστηκαν 4 χρόνια μελέτης και αναζήτησης του πλούσιου υλικού .

Για το Λεύκωμα μίλησαν οι : Κωνσταντίνος Ντίνας Καθηγητής Γλωσσολογίας στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Αναστασία Γιαννακοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριάς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η Βελίκα Καραβάλτσιου Δημοσιογράφος του Mega.

Η καθόλα άψογη εκδήλωση διανθίστηκε μουσικά από μέλη του Βαρβούτειου Ωδείου Πτολεμαΐδας, υπό την καθοδήγηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ενώ το “παρών” έδωσαν ο Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Αυξωνίδης, ο Βουλευτής Π.Ε Κοζάνης Πάρης Κουκουλόπουλος , η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης Βασιλική Βόντσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Λύσσανδρος Μεταξάς, η Πρόεδρος της Κοινότητας Πτολεμαΐδας Αλεξάνδρα Τσιτσιντά , σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο , εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλων τοπικών φορέων .

Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές υλοποίησης του Λευκώματος και μακάρι να αποτελέσει τη βάση Εκπαιδευτικού υλικού για να διδαχθούν τα παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου την τοπική μας ιστορία , όπως προτείνει ο Καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Ντίνας .

Προς το παρόν, ας είναι Καλοτάξιδο!

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X