Γυρίζουμε σελίδα;

Πολλά ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες, πολλά γράφτηκαν, επίσης, και από προχθές είναι Νόμος πια του ελληνικού κράτους η δυνατότητα τα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν πολιτικό γάμο, όπως μπορούν να κάνουν τα ετερόφυλα, χάρη στην ψήφο 175 βουλευτών από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Άρα, το θέμα έκλεισε εδώ και γυρίζουμε σελίδα;

***
Δύσκολο να το πει κανείς.
Νέα Δημοκρατία, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ, και τα τρία κόμματα είδαν στελέχη τους να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο (από τη Ν.Δ.) ή να απέχουν (και από τα τρία).
Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα θεμιτό και συμβατό με τη δημοκρατία μας, αλλά όχι και τόσο συνηθισμένο, ειδικά για ένα κόμμα που βρίσκεται στην Κυβέρνηση και εισηγείται ένα νομοσχέδιο.
Γι’ αυτό πολλοί αναρωτιούνται αν ό,τι συνέβη στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει ανοίξει κάποιες «πληγές» που ίσως προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον και στα τρία αυτά κόμματα.
Προς το παρόν όλοι οι εντός των τειχών λένε όχι, αλλά έτσι θα γίνει;
Θα φανεί…

Έλαβαν το μήνυμα και ψήφισαν;
Είναι πολλά τα ενδιαφέροντα και αξιοσημείωτα σημεία από την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το γάμο των ομόφυλων στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα σημείο με ιδιαίτερη σημασία.
Είναι το σημείο όπου αναφέρθηκε στις διάφορες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση του, για να τονίσει πως «…ήταν τελικά η μεγάλη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία που έκανε πράξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το κόμμα, το οποίο περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας, είναι κάτι το οποίο, ναι, αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς.»
***

Ορισμένοι, εκτίμησαν πως με το να τονίσει πως «η μεγάλη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία που έκανε πράξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις» απευθυνόταν προς την αντιπολίτευση και κυρίως αυτή που βρίσκεται αριστερά του (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).
Άλλοι όμως υποστηρίζουν πως μάλλον στόχευε στο εσωτερικό του δικού του κόμματος, θέλοντας να υπογραμμίσει πως αυτοί που θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο ουσιαστικά μετακινούνταν πολύ προς τα δεξιά, καθώς οι ψήφοι τους θα αθροίζονταν μαζί μ’ αυτές των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία πολέμησαν λυσσαλέα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
***
Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, τότε υπήρξαν κάποιοι που προβληματίστηκαν «διαβάζοντας» το μήνυμα του Πρωθυπουργού, πείστηκαν και άλλαξαν τελικά στάση;
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει.
Μόνο οι ίδιοι, εφόσον υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, και το παραδεχτούν κάποτε…

Η Γεωργία σε θέση μάχης (και πάλι)!

Αν κάτι πρέπει ν’ αναγνωρίσει κανείς στην περιφερειακή σύμβουλο κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου είναι πως «λίγο καιρό ξαποσταίνει» και αμέσως μετά συνεχίζει δυναμικά την αντιπολιτευτική κριτική στην όποια περιφερειακή αρχή, παίρνοντας πάλι θέση μάχης!
Με αφορμή την κινητοποίηση των αγροτών η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι:
« Το ερώτημα δεν είναι: Γιατί οι Αγρότες προχώρησαν στην κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας…
Το μείζον ερώτημα είναι γιατί μια Περιφέρεια ανέχεται:
 Να δίνονται ~4 δις τον χρόνο για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (κυρίως κτηνοτροφικών) αντί να ενισχύονται οι δικοί της γεωργοί και κτηνοτρόφοι
 Να δίνονται τα δίκτυα του ρεύματος σε πέντε μεγάλους ομίλους, ξένων συμφερόντων και να μην δίνεται ενεργειακός χώρος στους δικούς μας αγρότες, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους
 Να δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής Γης της Περιφέρειας μας, πολύ πάνω από αυτό επιτρέπει ο Νόμος, για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών, στερώντας την από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.
 Να δίνεται η αναγκαστικά απαλλοτριωμένη Γη των Ορυχείων για Φωτοβολταϊκά ξένων, αντί να παραχωρείται αποκατεστημένη, σε Ομάδες Παραγωγών για αγροτική αξιοποίηση
 Να χρηματοδοτούνται τα Φωτοβολταϊκά ξένων συμφερόντων από τα δικά μας Κοινοτικά κονδύλια αντί να επιδοτηθούν επενδύσεις που δίνουν δουλειές και Φωτοβολταϊκά των δικών μας παραγωγών»
***
Είναι ερωτήματα που δεν μπαίνουν πρώτη φορά από την κ. Ζεμπιλιάδου, η οποία μαζί με την παράταξη της, πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, από την πρώτη φορά που μπήκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εκείνοι που ασκούν σταθερά και διαχρονικά αντιπολίτευση στην εκάστοτε περιφερειακή αρχή.
Όπως πρέπει να αναγνωρίσουμε για την ίδια ότι παρά την όποια απογοήτευση και πικρία, συναισθήματα ανθρώπινα και απόλυτα δικαιολογημένα, που μπορεί να αισθάνεται η ίδια καθώς οι πολίτες δεν την προτίμησαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας, εκείνη συνεχίζει απτόητη να ασκεί με συνέπεια το ρόλο της, χωρίς να περιορίζεται μόνο στην αρνητική κριτική αλλά καταθέτοντας και τις δικές της προτάσεις.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X