Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το Βλατσιώτικο γλέντι το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στην Λάρισα. Οι ταλαντούχοι μουσικοί της Μπάντας της Φλώρινας, οι νέοι με την αγάπη τους για τον παραδοσιακό χορό, η μεγάλη προσφορά των μελών, που αγαπούν την παράδοση και τη Βλάστη, συνετέλεσαν στην επιτυχία του γλεντιού. Η παράδοση, η μουσική και ο χορός ένωσαν όλους σε μια βραδιά Μακεδονίας, σε μια βραδιά Ελλάδας.

Στο καλωσόρισμα και στον σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κατερίνα Παλαιού ανέφερε μεταξύ άλλων: « ΄Ολα τα μέλη του νέου Διοικητικού συμβουλίου ήμασταν πολύ διστακτικά στην ανάληψη των καθηκόντων. Με τις απαιτήσεις και τους ρυθμούς της καθημερινότητας φαντάζει δύσκολο στον καθένα μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός συλλόγου και μάλιστα ενός συλλόγου με έργο πολυσύνθετο στον τομέα του πολιτισμού και της παράδοσης. Και εκεί που η άρνηση ήταν στο μυαλό μας το επικρατέστερο σενάριο, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα έκαναν την ανατροπή. Αναμνήσεις από προηγούμενες χοροεσπερίδες και συγκινήσεις από εμπειρίες που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις δράσεις του συλλόγου. Δε θα ξεχάσω τη δεκαετία του 90 που ήταν πρόεδρος του Συλλόγου ο παππούς μου ο Παλιός ο Χρήστος και μαζευόμασταν -μικρά παιδιά τότε-για την καθιερωμένη χοροεσπερίδα. Αξεχαστες θα μείνουν σε όλους μας και οι έντονες συγκινήσεις που ζήσαμε με την χορευτική ομάδα στις πλούσιες δράσεις του Συλλόγου (η Βιέννη, η Βουδαπέστη και η Ρώμη είναι μερικά μονο από τα μέρη που ταξιδέψαμε)
Κατακλυσμένη από όλες αυτές τις αναμνήσεις από όλες αυτές τις συγκινήσεις, η άρνηση , το όχι, έγινε μπορώ! Μπορούμε! Γιατί το θέλουμε και το οφείλουμε στα προηγούμενα Δ.Σ. που αποτελούνταν από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, με αγάπη στις ρίζες τους, που αντιστάθηκαν στην αλλοίωση των θεσμών αλλά και στα παιδιά μας, προκειμένου να διατηρήσει ο σύλλογος την οντότητά του και να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες δράσεις και νέες συγκινήσεις.»

Στο ξεκίνημα του γλεντιού, πραγματοποιήθηκε σύντομη προβολή φωτογραφικού υλικού, ενδεικτικού των δράσεων του συλλόγου και των εμφανίσεων της χορευτικής ομάδας. Η παρουσίαση ξεκίνησε με το τραγούδι «Φεγγάρι μου ψηλό, λαμπρό και λαμπροφορεμένο» που ερμήνευε η Νάνα Μούσχουρη. Η σπουδαία Ελληνίδα καλλιτέχνιδα διδάχτηκε από τη Βλατσιώτισσα πεθερά της Λέγκω Πετσίλα και τραγούδησε το τραγούδι αυτό που αποτελεί τον «εθνικό ύμνο» της Βλάστης. Με αυτό το τραγούδι ξεκινούν οι γιορτές , οι εσπερίδες, οι βεγγέρες και τα πανηγύρια στο χωριό.

΄Ηταν μια όμορφη βραδιά με περίσσεια αγάπης, αναγνώρισης και ευχαριστιών προς τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου για 25 χρόνια, Κων/νο Βασβατέκη, καθώς και στα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. ,αλλά και στην κ. Νέλλη Βασβατέκη που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια.

Το φλουρί της Βασιλόπιτας βρήκε ο Απόστολος Μενελάου Τζαφέτας ενώ με την πλούσια λαχειοφόρο που ακολούθησε οι προσκεκλημένοι έλαβαν μεγάλα δώρα , πολλά εκ των οποίων αφορούσαν διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία του χωριού αλλά και τη φημισμένη φέτα και το μανούρι της Βλάστης.

Το παρών στο γλέντι των Βλατσιωτών έδωσαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Βασίλης Σίμος, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ισότητας, ο Αντι-περιφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κ. Δημ. Τσέτσιλας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Δρυστέλας και ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κυβερνήτης των ΑΧΕΠΑΝΣ Ευρώπης Δημοσθένης Μαμμωνάς.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X