Η χυδαιότητα που μολύνει το δημόσιο βίο.

Απαράδεκτα ομοφοβικά σχόλια και έντονη… δυσοσμία είχαμε τις τελευταίες ώρες στην επικαιρότητα.
Αρχικά, είχαμε μια εξ αποστάσεως ανταλλαγή λεκτικών πυρών ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Στέφανο Κασσελάκη και το Δήμαρχο του Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο, της οποίας… χορηγός εξ αιτίας του περιεχομένου της θα μπορούσε να είναι μια εταιρεία που παρασκευάζει είδη υγιεινής!
Ένα επεισόδιο που άρχισε με μια… φυσική λειτουργία και κατέληξε μ’ ένα ακόμα ομοφοβικό σχόλιο.
Ένα επεισόδιο στο οποίο ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε και έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στα δημόσια σχόλια του, παρότι η αλήθεια είναι πως είχε προκληθεί παλιότερα όταν είχε δεχτεί αναίτια, προσβλητικά σχόλια από τον κ. Μπέο, ενώ ο τελευταίος, ο Δήμαρχος Βόλου, δυστυχώς, για μια ακόμα φορά κατέφυγε στη χρήση ομοφοβικών σχολίων.
***
Στη συνέχεια είδαμε να κυκλοφορεί βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης να εκφράζεται με απαράδεκτο και απόλυτα κατακριτέο τρόπο για τον κ. Κασσελάκη.
***
Θα ήταν πολύ εύκολο να συμπεριλάβουμε στη στήλη μας τα όσα ακριβώς ειπώθηκαν ένθεν κακείθεν, αλλά δεν το κάνουμε για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι πως όσοι το θέλουν μπορούν να τα αναζητήσουν και να τα βρουν πολύ εύκολα στο διαδίκτυο.
Ο δεύτερος, και σημαντικότερος, είναι πως πιστεύουμε ότι με την αναπαραγωγή όλων αυτών δεν προσφέρουμε τίποτα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση όσων μας διαβάζουν, αλλά το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να ρίχνουμε και άλλο νερό στο μύλο της χυδαιότητας που μολύνει το δημόσιο βίο, προκαλώντας πολλά και διάφορα προβλήματα.
Και αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει.
***
Όσοι είναι δημόσια πρόσωπα, εκφράζουν και εκπροσωπούν μεγάλες ή μικρές μερίδες των πολιτών, έχουν υποχρέωση να είναι προσεκτικοί σ’ αυτά που λένε και να σέβονται, έστω και αν έχουν άλλες αντιλήψεις, τους άλλους, όποιοι και αν είναι αυτοί και όποιες κι αν είναι οι προσωπικές επιλογές τους.
Γιατί όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης στη Ρητορική του «Στον ελεύθερο άνθρωπο ταιριάζει πιο πολύ η ειρωνεία, όχι η χυδαιολογία: ο είρων κάνει αστείο για να διασκεδάσει ο ίδιος, ενώ ο χυδαιολόγος για να διασκεδάσει τους άλλους.»
***
Υ.Γ. Το ότι ο κ. Μπέος ενεπλάκη την περασμένη Κυριακή και σε άλλο επεισόδιο για το οποίο η αντίπαλος της ομάδας του η ΠΑΕ Κηφισιά τον κατηγορεί για λεκτική ρατσιστική επίθεση σε βάρος παίκτη της, δεν προξενεί, μάλλον, ιδιαίτερη εντύπωση σε κανένα.

19 χρόνια παλεύουν για νέο νεκροταφείο στην Κοζάνη!

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η πόλη της Κοζάνης.
Δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο μοναδικό νεκροταφείο της πόλης με αποτέλεσμα ορισμένες φορές οι νεκροί να διατηρούνται για κάποιες μέρες σε ψυγείο περιμένοντας να αδειάσει κάποιος τάφος!
Το θέμα απασχόλησε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο που αποφάσισε να μειώσει κατά έξη μήνες το χρόνο ταφής (σ. σ. από τα 5 χρόνια σε 4,5) προκειμένου να δοθεί, έστω και έτσι μια λύση.
Μια λύση που μόνο ως προσωρινή μπορεί να θεωρηθεί καθώς η μοναδική ενδεδειγμένη θα ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο νεκροταφείο σε κάποια άλλη περιοχή.
***
Αυτό λέει η λογική, αλλά στην περίπτωση της Κοζάνης φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο, διαφορετικά δεν θα παρέμενε σε εκκρεμότητα εδώ και δέκα εννέα (19) χρόνια!
Ακριβώς, δέκα εννέα χρόνια καθώς από το όχι και τόσο κοντινό 2005 είχε τεθεί το θέμα της δημιουργίας ενός νέου νεκροταφείου, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας πόλης που μεγάλωσε και επεκτάθηκε αρκετά.
***
Όπως ειπώθηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης η χωροθέτηση του νέου νεκροταφείου έχει γίνει, αλλά, δυστυχώς, υπήρξαν χρονοβόρες διαδικασίες εξ αιτίας των οποίων δεν υλοποιήθηκε ένα έργο, το οποίο σίγουρα δεν είναι εύκολο και απλό αφού απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ιδιαίτερες προδιαγραφές και τεχνικές προβλέψεις, αλλά δεν είναι και εφάμιλλο της… σήραγγα της Μάγχης που συνέδεσε υπόγεια την Αγγλία με τη Γαλλία.
***
Με χθεσινή της ανακοίνωση η πρώην Δημοτική αρχή της Κοζάνης υποστήριξε πως βρίσκεται “Στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής η υλοποίηση του έργου των νέων κοιμητηρίων”, παραθέτοντας μια σειρά ενεργειών που έχουν γίνει εκ μέρους της προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπήρχαν.
Σημαντικό αυτό και πλέον όλοι θα περιμένουν να δουν το έργο να αρχίσει να υλοποιείται και να μην ισχύσει για μια ακόμα φορά αυτό που λέγεται πως συμβαίνει πολλές φορές στο δημόσιο τομέα, ότι, δηλαδή, για κάθε λύση υπάρχει ένα πρόβλημα που οδηγεί αναπόφευκτα σε καθυστέρηση.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X