Ο ακριτικός νομός της Φλώρινας, εκτός από τις πανέμορφες και μελαγχολικές λίμνες με τα υπέροχα φυσικά τοπία ολόγυρά τους, κρύβει και μικρούς θησαυρούς που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ο λόγος για τα μικροσκοπικά χωριά του νομού, άγνωστα στους περισσότερους, το καθένα με τη δική του ιστορία και πορεία στον χρόνο.

Ανάμεσά τους και ο Μηλιώνας, με την παλαιότερη ονομασία του, Μέδοβον, να έχει ήδη ξεχαστεί, βορειοανατολικά της Μικρής Πρέσπας. Η ιστορία του χωριού δεν διαφέρει πολύ από αυτή των υπόλοιπων της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα, το μόνο που παρατηρεί κανείς είναι ερημιά, μικρά τούβλινα σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν αφεθεί στο έλεος της φθοράς, με διάχυτο το αίσθημα μιας γλυκιάς μελαγχολίας για τον επισκέπτη.

Το χωριό, όπου κατοικείται μόνο ένα σπίτι, παίρνει ζωή χάρις στον κ. Χρήστο Ναούμ που διοργανώνει δραστηριότητες στην πανέμορφη φύση της Πρέσπας. Ο κ. Ναούμ, επέστρεψε ύστερα από χρόνια στον τόπο του για να κάνει αυτό που αγαπάει, διοργανώνοντας δραστηριότητες για όλες τις προτιμήσεις. Σε αυτές, όπως λέει, μπορεί να συμμετάσχει ακόμη και κάποιος που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος αλλά και να ενημερωθεί παράλληλα για την ιστορία της περιοχής.

δείτε το video στην ΕΡΤ Φλώρινας εδώ 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X