Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Ερμιόνη Λαζαρίδου, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, η οποία αναφέρθηκε στην 1η τροποποίηση που έγινε για τις δύο δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητα μέσω του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αφορά για Υπό Σύσταση, Νέες και Υφιστάμενες Επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το τι έχει αλλάξει με τις τροποποιήσεις, η ίδια σημείωσε πως θα πρέπει να έχουν υπομονή οι επιχειρηματίες καθώς θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στις δύο προσκλήσεις.

Η πρώτη αλλαγή, αφορά στο γεγονός ότι η αρχική προκήρυξη άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουν οι υποψήφιοι επενδυτικά σχέδια σε περισσότερες από μια εγκαταστάσεις (αν κάποιος έχει έδρα και υποκατάστημα, μπορούσε να κάνει επένδυση και στα δύο), ενώ με την τροποποίηση οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν επένδυση μόνο σε μια εγκατάσταση εντός των γεωγραφικών ορίων.

Επίσης, μια δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι η πρόσκληση έδινε αρχικά τη δυνατότητα να αγοράσει ο επενδυτής ένα ηλεκτρικό μεταφορικό μέσο σαν βασική επένδυση, τώρα αυτό αλλάζει και λέει το μέσο μπορεί να είναι ως 50.000 ευρώ και ως του 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Ακόμη, προστίθεται εκτός από ηλεκτρικό όχημα δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να πάρουν plug in hybrid όχημα, δηλαδή συνδυασμός ηλεκτρικού οχήματος με βενζίνη.

Σε ό,τι αφορά την έγκριση ηλεκτρικών οχημάτων και εκτός επαγγελματικής χρήσης, η πρόσκληση αναφέρει ρητά ότι το μέσο πρέπει να είναι επαγγελματικής χρήσης για τη μεταφορά υλικού ή έως 9 θέσεων για τη μεταφορά πελατών χωρίς κόμιστρο.

Επίσης, βγήκαν εκτός πρόσκλησης κάποιοι ΚΑΔ από την πρόσκληση, που συνήθως χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν εισοδήματα για εκμισθώσεις ακινήτων συνήθως από airbnb.

Υπάρχουν μικρές αλλαγές στις υπεύθυνες δηλώσεις.

Ακόμη, στην ερώτηση για το εάν και κατά πόσο μπορεί να καλυφθεί με δάνειο η ίδια συμμετοχή των υποψηφίων επιχειρηματιών, χρειάζεται είτε έγκριση σύμβασης δανείου αλλά και βεβαίωση πρόθεσης δανειοδότησης (προέγκριση).

Η κ. Λαζαρίδου σημειώνει πως υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη για την υποβολή αιτήσεων, ενώ εκτίμηση υπάρχει πως θα δοθούν και παρατάσεις, με το ενδεχόμενο να είναι ανοιχτό πως θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο μέλλον, καθώς σε ανάλογα προγράμματα γίνονται ακόμη και 15 τροποποιήσεις.

Επίσης, αναμένονται «συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις» για τα δύο προγράμματα, καθώς αναμένονται διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις επικείμενες αλλαγές.

Οι δυνητικοί επενδυτές καταγράφουν ήδη τις πιθανές τους επενδύσεις, προσπαθούν τον τρόπο να καλύψουν τα απαιτούμενα του προγράμματος, ήδη καταρτίζουν πρόχειρο προϋπολογισμό, προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν με την απασχόληση προσωπικού που απαιτεί προαπαιτούμενο, τι θα κάνουν με τα ιδία κεφάλαια και αν υπάρχει πραγματική ανάγκη και πραγματικό αντικείμενο επένδυσης, τονίζει η κ. Λαζαρίδου, λέγοντας πως το τελευταίο κομμάτι είναι πολύ σημαντικό.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X