Διάλεξη “Συμβουλευτικής” γονέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστόπετρας με ομιλήτρια την Ψυχολόγο, Κοινωνιολόγο με μεταπτυχιακό στην παιδοψυχολογία Όλγα Πουταχίδου με θέμα: «Εφηβεία- μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο….»

“Είναι πολύ σημαντική η εκπαιδευτική μετακίνηση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο γιατί τυγχάνει με την έναρξη της προεφηβείας- εφηβείας. Αυτή η μετάβαση εκτός από το παιδί επηρεάζει και τον γονιό, ο οποίος δημιουργεί πολλές φορές άθελά του απορίες στο παιδί… Και κάθε μικρή αγωνία προσθετικά δημιουργεί άγχος σε όλους” τόνισε η κα. Πουταχίδου.

Η εφηβεία είναι μια εξελικτική διαδικασία που παίρνει χρόνια…και τα ηλικιακά όρια πλέον έχουν μειωθεί στην προεφηβεία. Τότε εμφανίζεται σύγκρουση αναγκών διότι όλοι δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τότε ξεκινούν οι συγκρούστηκε σχέσεις. Ο εγκέφαλος των παιδιών ωριμάζει, οι ανάγκες αλλάζουν και θέτουν τα όρια επιβίωσης τους στο σύνολο. Η έναρξη της κάλυψης των αναγκών των παιδιών και οι ορμονικές αλλαγές τους σηματοδοτεί την περίοδο της προεφηβείας.

Η προεφηβεία ξεκινάει πλέον 9-10 ετών

“Δεν εμφανίζουμε το Γυμνάσιο σαν σωφρονιστικό ίδρυμα αλλά σαν ένα μεγαλύτερο σχολείο, με μεγαλύτερη ποικιλία μαθημάτων, περισσότερους δασκάλους, περισσότερους συμμαθητές. 1-10 του Σεπτέμβρη μπορούμε να πάμε με το παιδί να γνωρίσει το νέο του σχολείο για να έχει την πρώτη του εικόνα.

Πότε δεν λέμε στα παιδιά κάτι που δεν έχει σκεφθεί η ρωτήσει το ίδιο γιατί δεν ξέρει τι να την κάνει την πληροφορία”, τόνισε η Όλγα Πουταχίδου.

Όσον αφορά την διαχείριση της αγωνίας των γονιών είναι πολύ άδικο να τραματιζόμαστε για κάτι που ακόμη δεν έχουμε ζήσει η μπορεί να μην ζήσουμε ποτέ.
Υποθέσεις μπορεί να κάνουμε αλλά δεν τις θεωρούμε δεδομένες γιατί έτσι χάνουμε χρόνο για να διαχειριστούμε τις απορίες των παιδιών μας είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα επικοινωνιακά ” προβλήματα ” μεταξύ γονιών και εφήβων η κα. Πουταχίδου υπογράμμισε:
“Πότε δεν χάνουμε το τρένο της επικοινωνίας με το παιδί μας…μπορεί να χάνουμε κάποιο βαγόνι αλλά πάλι μπορούμε να συναντηθούμε στο επόμενο βαγόνι”.

Πηγή: fb Αναστασία Κοτζακόλιου

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X