Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δημήτρη Παρλάνη, Πρόεδρο Συλλόγου Λογιστών Εορδαίας, μιλώντας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο ίδιος, το νέο φορολογικό  νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του ’23 με αναδρομική ισχύς από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, με τον κ. Παρλάνη να κάνει λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας», εκφράζοντας αμφιβολίες για μια σειρά παραμέτρων:

Όπως για τις ατομικές επιχειρήσεις, προβλέπεται να μην δηλώνουν κατώτατα κέρδη από τον κατώτατο μισθό. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που 31/12 μπορούν να εμφανίσουν λογιστικές ζημιές ή να κάνουν αγορές. Αυτό πλέον το κράτος δεν το δέχεται και θα την φορολογήσει σαν να έχει βγάλει κέρδη. Το κράτος θα επιβάλει φόρο, δύσκολο στην αποπληρωμή, καθώς θα επηρεάσει την ρευστότητά του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έφερε επιχειρηματίες απέναντι στο λουκέτο, ιδίως επιχειρηματίες μεγάλης ηλικίας που διατηρούν να κολλούν τα τελευταία τους ένσημα, ως αποτέλεσμα να προβούν σε άμεσες διακοπές λειτουργίας, κάτι που συμβαίνει και στην Πτολεμαΐδα. Ακόμη, σημειώνεται «φρενάρισμα» για ενάρξεις νέων επιχειρήσεων.

Ερωτηθείς αν θα έρθουν λουκέτα, ο κ. Παρλάνης απάντησε πως αναμένεται «τσουνάμι» με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από επαγγελματίες, μάλιστα αρκετοί εξ αυτών θα λάβουν αποφάσεις τότε, προβλέποντας ότι ένα 20% επαγγελματιών μη δραστήριων που φυτοζωούν να τερματίσουν την επιχείρησή τους.

Το στοίχημα είναι τι θα κάνει την επόμενη ημέρα ο επαγγελματίας που θα κλείσει την επιχείρησή του, με τα ενδεχόμενα όλα να είναι ανοιχτά και την ανασφάλεια να χτυπάει κόκκινο, όπως λέει.

Κάτι άλλο που επίσης παρατηρείται, είναι η μετατροπή των ατομικών επιχειρήσεων σε εταιρείες, μια λύση στην οποία καταφεύγουν αρκετοί μετά το νέο νομοσχέδιο, με τη λύση αυτή να μην είναι εύκολη διέξοδος, όπως λέει ο κ. Παρλάνης, καθώς πρέπει να βρεις συνέταιρο.

«Το να κάνεις μια εταιρεία για μια επιχείρηση που είναι στο μηδέν μόνο κόστος μπορεί να φέρει στον επιχειρηματία. Εγώ προτείνω να δουν τα πραγματικά γεγονότα και αν ο φόρος 2.000 ευρώ κατ’ έτος να δουν αν μπορούν να τον πληρώνουν ή αν θα είναι μια θηλιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό», συμβούλευσε σχετικά ο κ. Παρλάνης. Ακόμη, τόνισε πως όσοι εξ αυτών έχουν εισοδήματα από μισθό δεν θα νοιώσουν τόσο βαρύ τον πέλεκυ του κράτους.

Ωστόσο, το κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι μεγάλο, με τον κ. Παρλάνη να εγείρει ανησυχίες για αύξηση της ανεργίας και της ανέχειας, μετά και τον ορυμαγδό αυξήσεων στα προϊόντα. «Η κυβέρνηση πρέπει να δει το κοινωνικό πρόβλημα που έρχεται, καθώς όσοι βγουν εκτός επιχειρηματικότητας πρέπει να συνεχίσουν να είναι στην απασχόληση».

Τέλος, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανεργία, τα λεγόμενα «πλεονεκτήματά» της αλλά και ότι αρκετοί δεν πάνε για δουλειά εφόσον η εργασία αυτή είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσω προγράμματος.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X