Προσοχή: κίνδυνος απ’ την κυκλοφορία «καρφιών»! – Από τον ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗ (2/2)

Προσοχή: κίνδυνος απ’ την κυκλοφορία «καρφιών»!

Τον εύλογο προβληματισμό αλλά και την δικαιολογημένη ανησυχία πολλών κατοίκων του Δήμου Κοζάνης προκάλεσε το γεγονός πως ο σημερινός Δήμαρχος Κοζάνης αλλά και οι δύο προκάτοχοι του αντάλλαξαν τις τελευταίες ώρες «καρφιά» μεταξύ τους.

Προβληματισμός και ανησυχία μήπως με τα τόσα «καρφιά» που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες στην πόλη προκληθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων πεζών αλλά και οχημάτων!

***

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Με βάση τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα πρώτα «καρφιά» εκτόξευσε ο σημερινός Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στην κοπή πίτας του Δήμου.

Ακολούθησε ο πρώην Δήμαρχος κ. Λευτέρης Ιωαννίδης με μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook που ζήτησε διευκρινήσεις επί των… «καρφιών»

Τέλος, τη σκυτάλη παρέλαβε ο μέχρι πρότινος Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας που πρόσθεσε τα δικά του «καρφιά» μιλώντας στην κοπή πίτας του συνδυασμού του.

***

Έτσι, «καρφί» ο ένας, «καρφί» ο άλλος, γέμισε ο τόπος «καρφιά» με αποτέλεσμα τις τελευταίες ώρες στο Δήμο Κοζάνης να υπάρχουν διάσπαρτα αρκετά «καρφιά».

Γι’ αυτό συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε πεζούς (σ. σ. και ειδικά σε όσους περπατούν σε διάφορα σημεία της πόλης για λόγους σωματικής άσκησης) αλλά και σε αυτοκίνητα καθώς δεν είναι καιρός να τρέχει κανείς σε βουλκανιζατέρ για ν’ αλλάζει λάστιχο.

***

Υ. Γ. Μήπως να έβαζαν κάποιες ειδικές σημάνσεις που θα γράφουν «Προσοχή: κίνδυνος απ’ την κυκλοφορία καρφιών» για να έχουν το νου τους οι πολίτες;

 

Ιδανικό σενάριο, ναι.

Εφικτό όμως;

Μια πολλή ενδιαφέρουσα και άκρως ελκυστική πρόταση κατέθεσε προχθές ο κ.  Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικροεπενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας στην εκπομπή «Ζουν ανάμεσα μας» του Αντώνη Πουγαρίδη στο ραδιόφωνο του true story 102,8 FM.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Πολλά σπίτια που λειτουργούν τώρα με τηλεθέρμανση, αν κλείσουν οι μονάδες και δεν βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση, δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τα σπίτια που σήμερα λειτουργούν με Τ/Θ σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Αμύνταιο είναι 43.000. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια θα χρειαστούν ένα Φ/Β πάρκο 200 MW. Για να εντάξουν το κάθε σπιτικό και επιχείρηση θα πρέπει να βάλουν αντλία θερμότητας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια δαπάνη που φτάνει στα 250-280 εκ. Ευρώ».

***

Τι θα σημάνει αυτό για τους κατοίκους των τριών πόλεων, αλλά και άλλων οικισμών που βρίσκονται μέσα στα διοικητικά τους όρια;

Σύμφωνα με τον κ. Σιαμπανόπουλο, θα υπάρχει δωρεάν θέρμανση για πάντα και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και οι κάτοικοι δεν θα ξανασχοληθούν με τα κόστη θέρμανσης και ηλεκτροδότησης ποτέ!

***

Δεν ξέρουμε πως το ακούτε εσείς αυτό το σενάριο.

Σε μας πάντως φαντάζει ως ιδανικό.

Είναι όμως και εφικτό;

***

Το κόστος για να γίνει κάτι τέτοιο ο κ. Σιαμπανόπουλος το προσδιόρισε στα 250 με 280 εκατομμύρια ευρώ.

Κόστος που ακούγεται ως λογικό και μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Η δε οικονομική του απόσβεση, θα γίνει σίγουρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

***

Το κυριότερο όμως είναι πως αφενός θα απαλλάξει τους κατοίκους των οικισμών αυτών, που αθροιστικά μπορεί να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας, από δύο δαπάνες που σήμερα είναι «θηλιά στο λαιμό» των περισσότερων νοικοκυριών.

Τις δαπάνες για τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση.

***

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά σημαντικά και ίσως και δύσκολα εμπόδια.

Ωστόσο, εκείνο που πρωτίστως χρειάζεται είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση.

Αν υπάρξει, θα έχει γίνει το πρώτο και καθοριστικό βήμα και στη συνέχεια όλα μπορούν να συμβούν.

***

Ένα απ’ αυτά που θα συμβούν είναι πως θα βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζωή των κατοίκων της περιοχής και η τοπική οικονομία θα είναι η μεγάλη ωφελημένη, για ευνόητους λόγους.

Έπειτα, ο τόπος μας θα γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για να έρθουν διάφορες επιχειρήσεις να επενδύσουν αλλά και ένα μέρος που θα προσφέρεται για μόνιμη εγκατάσταση.

Σταματάμε εδώ γιατί μάλλον το παρατραβήξαμε. Ναι, αν γινόταν θα ήταν πραγματικά ιδανικό αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα όσα τελικά έχουμε δει να γίνονται όλα τα προηγούμενα χρόνια μοιάζει μάλλον με… όνειρο θερινής νυκτός.

Και όχι τίποτα άλλο, αλλά το καλοκαίρι αργεί καθώς είμαστε ακόμα στην καρδιά του χειμώνα.

***

Μακάρι να διαψευστούμε και να δούμε να παίρνει σάρκα και οστά η πρόταση του κ. Σιαμπανόπουλου που εξ όσων γνωρίζουμε είναι και πρόταση πολλών άλλων.

Μακάρι…

Το πρωτοσέλιδο του ΠΑΛΜΟΥ της Τετάρτης 22/1

Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Οκτώ νέοι γιατροί τον Ιανουάριο  Λύση για τον δρόμο Δρεπάνου-Αγ. Δημητρίου-Ακρίνης: Συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Κοζάνης Βιντεοπαραστάσεις στους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Αλιβερίου, Μεγαλόπολης

Read More »

Τέλος εποχής για τα Υποθηκοφυλακεία – Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές για τα ακίνητα

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα: 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα έκλεισαν οριστικά, σηματοδοτώντας μια ιστορική μετάβαση από τη γραφειοκρατία στο σύγχρονο ψηφιακό Κτηματολόγιο. Το 2024

Read More »
X