Στην υλοποίηση νέου επενδυτικού πλάνου ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή της Πετρούσας Δράμας προχωράει αυτή την περίοδο η Wonderplant σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr.

Η εταιρεία που ελέγχεται μετοχικά και διοικείται από τους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Μιχάλη Αραμπατζή, Θέμη Μακρή και Σταύρο Νένδο, πόνταρε στις προοπτικές της υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας το 2008, όταν και συστάθηκε και έκτοτε συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσα από στοχευμένες επενδύσεις και διαρκή επέκταση στην αγορά.

Προσθήκη επιπλέον 100 στρεμμάτων υδροπονικής καλλιέργειας

Η νέα επένδυση ξεκίνησε να υλοποιείται στο τέλος του 2023 και αφορά στην προσθήκη 100 στρεμμάτων υδροπονικής καλλιέργειας, με τη δημιουργία νέου θερμοκηπίου σε όμορο οικόπεδο με το υφιστάμενο. Η εταιρεία έχοντας ήδη ολοκληρώσει πέρυσι μία ακόμα επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προχωράει και στη νέα αυτή επένδυση, με αντικείμενο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητάς της κατά 40%. Η υλοποίηση της πραγματοποιείται με την αξιοποίηση ιδίων αλλά και τραπεζικών κεφαλαίων και δεν ενισχύεται από καμία μορφή επιχορήγησης μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η νέα μονάδα υδροπονίας αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί προς λειτουργία έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εκκρεμότητα η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία

Σε εκκρεμότητα παραμένει ωστόσο ο σχεδιασμός της εταιρείας για νέες επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας. Η Wonderplant αποτελεί μία από τις πολλές επιχειρήσεις που ποντάρουν σε επενδύσεις στη συγκεκριμένη περιοχή εφόσον προχωρήσουν οι απαιτούμενες νομοθετικές διαδικασίες, οι οποίες καθυστέρησαν και λόγω της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε την πανδημία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα επίκειται η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση που θα καθορίζει τους όρους και τις συνθήκες υλοποίησης της απολιγνιτοποίησης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Wonderplant έχει ήδη καταρτίσει επενδυτικό πλάνο για την εγκατάσταση 300 στρεμμάτων υδροπονίας σε κάποιον εκ των νομών Κοζάνης ή Πτολεμαΐδας, αναλόγως με το ποια περιοχή θα κριθεί καταλληλότερη με βάση το μικροκλίμα της για μία τέτοια κίνηση καθώς και με βάση το εάν θα υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές σε αυτήν.

Το νομοσχέδιο εφόσον κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή θα ορίζει την απολιγνιτοποίηση και το καθεστώς αυτής, το εάν οι προωθούμενες μέσω ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) επενδύσεις θα ενισχύονται από τον αναπτυξιακό νόμο, το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο πρόγραμμα καθώς και οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο. Βασικό σημείο πάντως αποτελεί και η ύπαρξη δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές, καθότι θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέρμανση των μονάδων υδροπονίας. Το ΣΔΑΜ αποτελεί κομμάτι του επενδυτικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του επενδυτικού σχεδίου “Βιώσιμη Ευρώπη”, το οποίο αναμένεται ότι θα κινητοποιήσει συνολικά, βιώσιμες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ σε διάστημα δεκαετίας.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Wonderplant διαμορφώθηκε το 2022 σε 45,56 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 98,72% –σχεδόν διπλάσιος δηλαδή– σε σύγκριση με το 2021. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,19 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11,88%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 10,76%.

Του Γιώργου Λαμπίρη από το capital.gr

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X