Η εκπομπή «Ζουν ανάμεσά μας» με τον Αντώνη Πουγαρίδη συνομίλησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοδουλίδη, γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις καταλήψεις για κεντρικά ιδρύματα.

Τουλάχιστον 164 τμήματα πανελλαδικά βρίσκονται υπό κατάληψη, με αφορμή το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση γύρω από τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Μάλιστα τη Δευτέρα έγινε η Σύνοδος Πρυτάνεων γύρω από το θέμα.

Αρχικά, ο κ. Θεοδουλίδης σημείωσε ότι και τα 21 τμήματα του Πανεπιστημίου λειτουργούν κανονικά και μάλιστα έχει ξεκινήσει η εξεταστική σε όλα. Αναφορικά με τη Σύνοδο Πρυτάνεων, τη Δευτέρα έγινε η 2η συνεδρίαση παρουσία του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος και έθεσε στους Πρυτάνεις το θέμα της εγκυκλίου που έστειλε προκειμένου να διευκολύνει τα κεντρικά πανεπιστήμια να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση, αναφορικά με την εξεταστική.

Η πίεση από τους φοιτητές είναι μεγάλη για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα, και όπως μετέφερε ο κ. Θεοδουλίδης, ο υπουργός έκανε λόγο για «αρμοδιότητα της κάθε Συγκλήτου να διεξάγει τις εξετάσεις» και το αποτέλεσμα της Συνόδου είναι ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, Μετσόβειο κ.ο.κ.), θα προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Τα ιδρύματα, δεδομένης της κατάστασης, αναγκάζονται να εφαρμόσουν αυτή τη λύση, μιας και ο Υπουργός το μετέφερε ως κάτι δεσμευτικό. Αν και η ψηφιακή εξεταστική παρουσιάζει προβλήματα διαβλητότητας κατά κάποιους, υπάρχει και πολιτικό σκέλος στην υπόθεση, με τον κ. Θεοδουλίδη να σχολιάζει σχετικά: «Αναφορικά με την κατάληψη, όλες οι καταλήψεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πράξεις περιοριστικές της ελευθερίας και υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Η πολιτεία μας λέει ότι υπάρχουν οι τρόποι και τα εργαλεία να αντιμετωπιστεί μια κατάληψη, αλλά ειδικά ότι είναι πολύ μεγάλης έκτασης, στα πανεπιστήμια του κέντρου ειδικά, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και καταλαβαίνω τους συναδέλφους που είναι στο μάτι του κυκλώνα και είναι αντιμέτωποι με παρατάξεις, πολιτικά κόμματα, γονείς. Δεν βλέπω να υπάρχει άλλος τρόπος».

Ο κ. Θεοδουλίδης ερωτηθείς σε σχέση με το τι έχει γίνει μέχρι τώρα αναφορικά με τις ευθύνες των πρυτάνεων για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, απάντησε πως «για να λειτουργήσει έστω και μια ημέρα η διοίκηση του ιδρύματος η πρυτανεία μας μεταφέρει ότι θα πρέπει να καλέσει τα ΜΑΤ. Τι ευθύνες να αναλάβει ο Πρύτανης; Τους καλεί και ο Εισαγγελέας, ενώ η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν στην πίεση».

Η εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου, ωστόσο, πλήττεται, με τον κ. Θεοδουλίδη να σχολιάζει πως «και εμείς ως κοινωνία και ως δημοσιογράφοι γίνεται μια έμφαση στην αρνητική εικόνα που υπάρχει κυρίως στα Πανεπιστήμια του κέντρου.  Υπάρχουν ιδρύματα, όπως το δικό μας, που τα πράγματα βαίνουν ομαλά. Η σταθερή άποψή μας είναι ότι πρέπει να προηγηθεί ένα σχέδιο ενδυνάμωσης των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων και σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστούν επιτέλους οι υγιείς όροι και οι προϋποθέσεις του ανταγωνισμού που θα υπάρξει ανάμεσα στα δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού ότι η πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου θα αφορούν τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, ο κ. Θεοδουλίδης απάντησε πως «όντως ισχύει και μας ζήτησε προτάσεις που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες μέσα στα πανεπιστήμια. Ο σκληρός πυρήνας της ενδυνάμωσης είναι η χρηματοδότηση, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ώστε να αποκτήσουμε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον ευρωπαϊκού τύπου, να υπάρξει σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε επίπεδο υποδομές και βέβαια να τεθεί το  θέμα του ανθρώπινου δυναμικού. Τι να πρωτο – κάνεις με 13 θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιό μας;», καταλήγει.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X