Το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να σε οδηγήσει παντού…

Η χθεσινή είδηση έλεγε ότι: «Εύη Χριστοφιλοπούλου: Εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές»

Έτσι αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής που έχουν πλέον μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία.

Κι όχι όποιων, όποιων, αλλά στελεχών που τιμήθηκαν από το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα εξουσίας με υπουργικές και γενικώς θέσεις ευθύνης.

***

Ανάλογο φαινόμενο, της αθρόας, δηλαδή, προσχώρησης στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε άλλο κόμμα, είχαμε και μετά το 2012 όταν άρχισαν να εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φαινόμενο που αυξήθηκε και εντάθηκε όταν όλα έδειχναν πως θα γινόταν κυβέρνηση, αλλά συνεχίστηκε και κατά την περίοδο που το κόμμα της Αριστεράς κράτησε τα ηνία της χώρας στα χέρια του.

Ορισμένοι, διετέλεσαν και Υπουργοί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε Υπουργεία- κλειδιά.

Όλοι αυτοί, παρόλο που δεν συγκρότησαν μια ενιαία ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι που ίσως θα δικαιολογούσε η κοινή τους προέλευση, έκτοτε αποκαλούνται όλοι τους ως «πασοκογενείς».

***

Με τον ίδιο χαρακτηρισμό, «πασοκογενείς» τους αποκαλούν και οι γηγενείς της Νέας Δημοκρατίας, αρκετοί απ’ τους οποίους δεν πετούν και απ’ τη χαρά βλέποντας τους άλλοτε αντιπάλους τους όχι μόνο να αποκτούν ταυτότητα μέλους του κόμματος τους αλλά και να αξιοποιούνται σε κομβικές και κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις.

Δεν μπορούν όμως να πουν και τίποτα, τουλάχιστον δημόσια, και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις που κάποιοι απ’ αυτούς σίγουρα έχουν, καθώς όλοι οι «πασοκογενείς» που διάβηκαν το κατώφλι της Ν. Δ. μέχρι σήμερα είναι επιλογές του Προέδρου της και Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

***

Επιμύθιο πρώτο: Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής μπορεί να σε οδηγήσει παντού και να εξασφαλίσει μια καλή πολιτική καριέρα, αρκεί να φροντίσεις και να το εγκαταλείψεις την κατάλληλη ώρα.

Επιμύθιο δεύτερο: Με τόσες διαρροές πώς να ανακάμψει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να κερδίζει κάτι απ’ το ΣΥΡΙΖΑ αλλά χάνει συνεχώς προς τη Νέα Δημοκρατία…

Το ΚΚΕ Εσωτ. είναι πάντα εδώ…

Την πρώτη του ανοιχτή συνέλευση πραγματοποίησε σε ξενοδοχείο της Κοζάνης το περασμένο Σάββατο η κοινοβουλευτική ομάδα που συγκρότησαν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές με τον τίτλο Νέα Αριστερά (σ. σ. την αναφέρουμε ως κοινοβουλευτική ομάδα καθώς δεν έχει πάρει ακόμα τη μορφή του κόμματος).

Παρών στην πρώτη αυτή μάζωξη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, που συμμετέχει σ’ αυτή την κίνηση.

***

Ρίχνοντας μια ματιά στη συνέλευση μέσω των φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι έδωσαν το παρόν πολλά παλιά και γνωστά στελέχη του αριστερού χώρου στην περιοχή μας.

Στελέχη που η πορεία τους ξεκίνησε από το ιστορικό κόμμα του ΚΚΕ Εσωτερικού, όπως ονομαζόταν για να ξεχωρίζει από το άλλο, το ορθόδοξο ΚΚΕ από το οποίο προήλθε μετά τη διάσπαση του 1968, και έκτοτε παρέμειναν σταθερά στο χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς.

***

Έτσι, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημιουργία αρκετών και διαφόρων σχημάτων που προήλθαν, κυρίως, από το ΚΚΕ Εσωτερικού, πριν φτάσουμε στο Συνασπισμό της Αριστεράς, τον πολιτικό σχηματισμό που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ το 1988.

Από το Συνασπισμό (σ. σ. από τον οποίο αποχώρησε το ΚΚΕ το 1991) και αφού προηγήθηκαν μακροχρόνιες ζυμώσεις, γεννήθηκε ο διάδοχος του που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ενώ για ένα διάστημα υπήρχε και η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ. ΑΡ.) του Φώτη Κουβέλη.

***

Γενικώς, θα λέγαμε, μια πορεία με αρκετά ξεκινήματα και νέες αρχές, που δεν ήταν πάντα εύκολες και ρόδινες, κρίνοντας από τα αποτελέσματα που παρήγαγαν όλα αυτά τα χρόνια.

Μια πορεία που χαρακτήρισε η ιστορική φράση ενός από τα σημαντικότερα και πιο εμβληματικά στελέχη που ανέδειξε ο χώρος, του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου, που με το απαράμιλλο χιούμορ του είχε πει λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 1981 «μας αγαπάνε αλλά δεν μας παντρεύονται», προσπαθώντας έτσι να εξηγήσει τα χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωνε το ΚΚΕ εσωτερικού.

***

Ωστόσο, ο… γάμος κάποια μέρα έγινε, το κόμμα- απόγονος κυβέρνησε τη χώρα, αλλά πλέον κάποια απ’ τα στελέχη του φαίνεται να επιστρέφουν μέσω της Νέας Αριστεράς σε μια αρχή που έχουν ξαναζήσει και άλλη φορά και όχι μόνο μία.

Άραγε, αυτή θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες;

Ο χρόνος θα δείξει…

Πάντως όλα αυτά τα στελέχη έχουν πια και τις γνώσεις και την εμπειρία για το πώς γίνεται μια νέα αρχή, ελπίζοντας πως τώρα δεν θα ισχύσει η φράση του Λεωνίδα Κύρκου για να μείνουν μόνο με την… αγάπη.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X