Χατζηδάκης: Έρχεται νόμος για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας εντός του 2024

Νόμο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, ο οποίος θα εισαγάγει τόσο φορολογικά κίνητρα, όσο και στήριξη -στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό- μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πρόκειται να προωθήσει εντός του 2024 η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε εχθές ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει τετραπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο της επιχειρηματικότητας που έχουμε στη χώρα δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά. Επομένως χρειαζόμαστε κίνητρα, δεν θα γίνει προφανώς κάτι βεβιασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι δύο κερκόπορτες και το «φρένο»

Όπως αναφέρει το newsit.gr, ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση δίδει μεγάλη έμφαση στο να μείνουν κλειστές οι δύο κερκόπορτες, από τις οποίες «μπήκε» στην Ελλάδα η δεκαετής δημοσιονομική κρίση των προηγούμενων ετών: τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου.

Ως προς το πρώτο, ο κ.Χατζηδάκης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα είναι «συνεχώς με το φρένο», για να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των ελλειμμάτων. «Αυτό αφορά συναδέλφους υπουργούς, αφορά βουλευτές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, αφορά συλλόγους, φορείς κτλ» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την πολιτική όχι επειδή το επιτάσσει η ΕΕ μόνο, αλλά διότι η χώρα παραμένει σε μια ιδιότυπη εποπτεία από την αγορά και τους επενδυτές.

Όπως είπε, προς το παρόν, αγορές και επενδυτές αντιδρούν θετικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά «δεν χρειάζεται καμία χαλάρωση (της δημοσιονομικής πολιτικής), γιατί θα την πληρώσουμε». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει έναν συνδυασμό φιλολαϊκής πολιτικής, αλλά και δημοσιονομικής σοβαρότητας: «θα δώσουμε όσα αντέχουμε, όχι παραπάνω, γιατί διαφορετικά θα εκτροχιαστεί η οικονομία», τόνισε.

Ως προς τη δεύτερη κερκόπορτα, το έλλειμμα του ισοζυγίου, σημείωσε ότι στόχος είναι μια χώρα που παράγει και εξάγει -και για να εξάγει, όπως και για να έχει επενδύσεις, πρέπει να είναι ανταγωνιστική. «Τι πάει να πει αυτό; Πάει να πει ότι πρέπει να κρατήσουμε προφανώς τη φορολογία χαμηλά, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργούμε ελλείμματα.

Ότι πρέπει να κρατήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές χαμηλά, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούμε να δώσουμε τις συντάξεις. Και ταυτόχρονα σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε νέες και παραγωγικές μορφές επιχειρηματικότητας» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ήδη την περασμένη τετραετία υπήρξαν ευχάριστες εκπλήξεις ως προς την επιχειρηματικότητα, σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, στην οποία σημειώθηκε «έκρηξη» και στις εξαγωγές της, αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία και τις startup (νεοφυείς επιχειρήσεις).

Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε λέγοντας ότι «όταν ένα καράβι πάει στο λιμάνι, είναι πολύ δύσκολο να μην πάνε μαζί του και οι καμπίνες», συνεπώς όταν η Ελλάδα προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, τότε ωφελημένες βγαίνουν όλες οι περιοχές της, μεταξύ των οποίων και η Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γύριζαν ερωτική ταινία στη Χαλκιδική, αλλά οι αστυνομικοί τους πέρασαν για μικροπωλητές και τους συνέλαβαν (video)

Απίστευτη υπόθεση! Δύο Αφρικανοί και μία γυναίκα, βουλγαρικής καταγωγής, συνελήφθησαν σε ερημική παραλία της Βορείου Ελλάδος μετά από “παρεξήγηση” των Αρχών που τους πέρασαν για

Read More »

Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ / Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Αυτά είναι τα νέα μέλη (λίστα)

Ψήφισαν συνολικά 20.145 μέλη (14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία) – Η λίστα με τα αποτελέσματα Ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τα

Read More »

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Οίνου στο Αμύνταιο – Η Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οινικού χάρτη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου, «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος – Άνθρωποι», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27-29 Ιουνίου, στο Αμύνταιο Φλώρινας και

Read More »

Πανεπιστήμια Αριστείας – 74 νέα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ενεκρίθησαν

Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint

Read More »
X