Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Γιώργο Βασιλειάδη, Προγνώστη Καιρού, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεταστροφή του καιρού το προσεχές 24ωρο.
Ειδικότερα, ερωτηθείς πόσο φυσιολογικές είναι οι θερμοκρασιακές μεταστροφές, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε πως δεν προξενούν εντύπωση οι μεταστροφές του καιρού, ωστόσο εντύπωση προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες και ιδίως τους μήνες που διανύουμε.
«Προβληματίζει ότι προερχόμαστε από έναν Δεκέμβριο με πολύ υψηλές τιμές θερμοκρασίας και την Πέμπτη να κάνει 19,5 βαθμούς Κελσίου προκαλεί προβληματισμούς. Η μεταστροφή του καιρού το Σάββατο δεν προκαλεί εντύπωση, αφού οι ψυχρές εισβολές προκαλούν θερμές εισβολές», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως ο ζεστός χειμώνας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μελετάται και ερευνάται από τους επιστήμονες σχετικά με το κατά πόσο θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα, λέγοντας πως οι νέες γενιές μπορεί να έχουν το χιόνι ως ανάμνηση.
Όλες αυτές οι κλιματικές μεταστροφές είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, ενώ πλέον στη Δ. Μακεδονία μετά το 2006 οι χιονοπτώσεις σπανίζουν, τόνισε επίσης.
Ο κ. Βασιλειάδης απάντησε πως πριν από μεσημέρι του Σαββάτου θα σημειωθούν οι πρώτες χιονοπτώσεις, που θα πέσουν στην ευρύτερη περιοχή, με τον κ. Βασιλειάδη να λέει πως θα είναι η καλύτερη χιονοκακοκαιρία της φετινής χρονιάς για τα χαμηλά υψόμετρα, μάλιστα η Δ. Μακεδονία αναμένεται να ασπρίσει καθώς περιοχές θα δουν πάνω από 10 και 15 εκατοστά χιονιού. Ωστόσο τόνισε πως θα υπάρξει αέρας και ενδέχεται να υπάρξουν ανεμοσούρια, στις γνωστές περιοχές που δημιουργούνται προβλήματα (περιοχές από Αετό ως και Αμύνταιο αλλά και σε (Ποντοκώμη – Μαυροδέντρι, Καλαμιά Κοζάνης, Χαραυγή).
Προσέθεσε πως οι χιονοπτώσεις δεν θα πέσουν μόνο στα ορεινά, αλλά θα είναι διευρυμένες, τονίζοντας πως απαιτείται ετοιμότητα από τους πολίτες (να είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα ελαστικά κ.ο.κ.), καθώς και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
Επίσης, τόνισε πως από το απόγευμα της Κυριακής θα υπάρξουν τιμές θερμοκρασίας κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ εκτίμησε πως εκτός των ορεινών οι περιοχές Φλώρινας και Εορδαίας θα δουν περισσότερο χιόνι το Σαββατοκύριακο.

 

Β.Σ.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X