Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Μπάκουρο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και Διευθυντή Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το Παγκόσμιο Φόρουμ στο Νταβός και κατά πόσο τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι πρώτα στην ατζέντα συζήτησης. Όπως τόνισε ο ίδιος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι νούμερα ένα απειλή για την επόμενη δεκαετία και στο νούμερο δύο είναι οι κομβικές αλλαγές στο περιβάλλον και το τρίτο αφορά στην κατάρρευση οικοσυστημάτων.

Το κίνητρο για την μελέτη των ζητημάτων πολιτικής προστασίας, σημείωσε ο κ. Μπακούρος, ήρθε μέσα από δραστηριότητες για τη διασυνοριακή ανάπτυξη , ιδίως σε ζητήματα που αφορούν λ.χ. μια φωτιά στα σύνορα της χώρας, κάτι που οδηγεί σε ανάγκη ύπαρξης διασυνοριακών συνεργασιών.

Επίσης, σημείωσε πόσο επηρεάζονται οι εθνικές οικονομίες όταν χρειάζονται τεράστιοι πόροι για να αντιμετωπίζονται τα καιρικά φαινόμενα, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε στο φιλότιμο για να αντιμετωπίζονται με βάση το φιλότιμο.

Ο κ. Μπακούρος αναφέρθηκε και στις τιμές των μετεωρολογικών φαινομένων που παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως, αναφερόμενος στο πόσο επηρεάζει το κλίμα η τρύπα του όζοντος.

Το πρόβλημα είναι, σημείωσε επίσης, ότι αυτά προβλέπονται και αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Μια ολοκληρωτική ασπίδα προστασίας κοστίζει πολύ, σημείωσε, λέγοντας πως θα πρέπει να μετριαστούν όσο είναι δυνατόν οι επιπτώσεις και τα βήματα ήδη γίνονται.

Ο βασικός ρόλος του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην ευρύτερη περιοχή εντός και εκτός ελληνικού εδάφους, είναι στο κομμάτι της παγκόσμιας πληροφόρησης και δεύτερον η ενίσχυση των οργανισμών περιφερειακής εμβέλειας , μέσω μελετών είτε μέσω master plan. Μάλιστα υπάρχει και σχετική πρόταση προς την περιφέρεια, για υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου για θέματα πολιτικής προστασίας, παρέχοντας μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Επίσης να σημειωθεί πως η ΕΕ επέλεξε το Ινστιτούτο να οργανώσει το διασυνοριακό κομμάτι μεταξύ Γεωργίας και Αζερμπαϊτζάν.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X