Με αρχικό αίτημα την εφαρμογή όσων υπογράφηκαν στο μνημόνιο συνεργασίας για τις Τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, κατεβαίνει στην Αθήνα την Τετάρτη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους Δήμους, τις δημοτικές επιχειρήσεις και την υποστήριξη των Βουλευτών Κοζάνης και Φλώρινας, στη συνάντηση η οποία έχει προγραμματιστεί στο Υπουργείο Ενέργειας.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, αίτημα της περιοχής αποτελεί και η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής των μέσων παραγωγής(λέβητες φυσικού αερίου) και των μέσων μεταφοράς(αγωγοί) οι οποίοι είχαν σχεδιαστεί ήδη.

Η τιμολογιακή πολιτική προς το συμφέρον των καταναλωτών μπαίνει σαφώς στην κορυφή της ατζέντας με στόχο τη μείωση του κόστους επιβάρυνσης για τους πολίτες, ενώ σοβαρό ζήτημα αποτελεί η διακοπή λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5 και το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει την πορεία των Τηλεθερμάνσεων, καθώς θεωρείται μεγάλη και σημαντική πηγή θερμικής ενέργειας.

Ο κ. Αμανατίδης ξεκαθάρισε πως είτε γινόταν η Διαδημοτική Επιχείρηση είτε όχι, τα κόστη δεν μπορούσαν να είναι τα ίδια καθώς τα δεδομένα αλλάζουν και τόνισε πως τα διαχειριστικά έξοδα είναι μικρή έως μηδαμινή για τη σύσταση της νέας Επιχείρησης.

«Ο τρόπος που προετοιμαστήκαμε για τη συνάντηση έχει λογική συν- ευθύνης έτσι ώστε οι φορείς διαχείρισης των Τηλεθερμάνσεων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν προσανατολισμό να μην επιβαρυνθούν με ιδία συμμετοχή», τόνισε ο Γιώργος Αμανατίδης, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υποχρεωθεί π.χ. η Κοζάνη που δεν έχει αποσβέσει ακόμα επενδύσεις αγωγών προς τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, να οδηγείται σε άλλη κατεύθυνση ως απόρροια της απολιγνιτοποίησης που την αναγκάζει να κάνει νέο αγωγό προς τον ΑΗΣ Καρδιάς.

Για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί συνέχισης λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ ώστε να μην κινδυνέψει η Τηλεθέρμανση, ο Γιώργος Αμανατίδης σημείωσε πως έχει έτοιμη και νομοθετική ρύθμιση γι΄ αυτό το σκοπό και θα ενημερώσει το Υπουργείο στη συνάντηση της Τετάρτης, αλλά όπως είπε και ο νυν και ο πρώην Υπουργός έχουν πει συγκεκριμένα πράγματα:

«Οι πολίτες δεν θα έχουν έλλειψη θέρμανσης και αυτό είναι μια δέσμευση στη Βουλή».

 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X