Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Θωμά Μαλούτα, Οικονομολόγο – Φοροτεχνικό.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σύστημα IRIS που ναι μεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις. Όπως εξηγεί: «Το IRIS είναι ένα σύστημα για άμεσες πληρωμές, το οποίο εφόσον είναι ενεργοποιημένο , γνωρίζοντας το ΑΦΜ ή τον αριθμό κινητού της επιχείρησης, μπορεί να μεταφέρει άμεσα σύστημα χωρίς προμήθεια, μέχρι 500 ευρώ. Αυτό γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ η διαδικασία ενεργοποίησης είναι πολύ απλή και πλέον δεν γίνεται μόνο μέσω εφαρμογής κινητού αλλά και μέσω Internet, όπου και ενεργοποιείται».

Ο πελάτης μπορεί να ενημερωθεί ότι μπορεί να πληρώσει και με αυτό τον τρόπο, ενώ το σύστημα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν επαγγελματικό λογαριασμό. Η επιχείρηση μπορεί να έχει qr που να το σκανάρει ο πελάτης και να πληρώσει το ανάλογο παραστατικό, είτε αφορά παροχή υπηρεσιών ή κάποιο προϊόν.

Για τα qr code θα πρέπει τα τιμολόγια να υπάρχει επάνω, όπου πλέον εμφανίζεται στα περισσότερα προγράμματα. Αυτό γίνεται προκειμένου η ΑΑΔΕ να μπορεί να εξακριβώσει ότι τα στοιχεία που φαίνονται στο τιμολόγιο είναι τα ίδια που ανέβηκαν στο my data και γίνεται για λόγους διασταύρωσης. Οι περισσότερες ατομικές επιχειρήσεις κόβουν μέσα από το e-τιμολόγιο, εμφανίζεται το qr στο παραστατικό, προσθέτει και ήδη θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να έχουν εναρμονιστεί.

Για τις διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές, μια ρύθμιση που πάει από παράταση σε παράταση, έχει προθεσμία μέχρι τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να συνδεθεί το POS και να κόβεται αυτόματα η απόδειξη στην ταμειακή. Οι παρατάσεις δίνονται προκειμένου να γίνουν από τους τεχνικούς οι απαιτούμενες ενέργειες, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Όποιος δεν εναρμονίζεται με τα μέτρα υπάρχει πρόστιμο.

Ο κ. Μαλούτας και η εταιρία του έκαναν ένα κανάλι στο διαδίκτυο (Instagram- tik tok) δίνοντας σύντομες ειδήσεις και παρουσιάζοντας ενημερωτικές εξελίξεις για λογιστικά και φοροτεχνικά, με τον ίδιο να τονίζει πόσο σημαντικό είναι στο πλαίσιο ενημέρωσης του κόσμου, τοπικά αλλά και πανελλαδικά.

Ο κ. Μαλούτας ανεβάζει συνεχώς video, εξηγώντας πόσο απαιτητικό είναι αυτό αλλά και πόσο σημαντική βοήθεια προσφέρει στους πελάτες, τονίζοντας πόσα πολλά μηνύματα λαμβάνει στα social, απόρροια αυτών τον video.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X