Μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μινκ στη Δυτική Μακεδονία, που είχαν απελευθερωθεί από οικολόγους το 2010 και το 2011 από φάρμες εκτροφείς σε Καστοριά και Σιάτιστα. Το πρόγραμμα LIFE ATIAS, τα συμπεράσματα του οποίου παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο πλαίσιο ημερίδας στην Κοζάνη, μελέτησε την «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης.

Μιλώντας στον «Π» ο υπεύθυνος για το έργο Life Atias Αντώνης Μούντζιας, Γεωπόνος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, επεσήμανε αρχικά την ανάγκη δημιουργίας του ερευνητικού προγράμματος, μετά την απελευθέρωση 50.000 μινκ το 2010 από φάρμες της Καστοριάς και το 2011 περί των 11.000 μινκ από εκτροφεία στη Σιάτιστα. Τα μινκ είχαν απελευθερωθεί από οικολόγους, προκειμένου να ζουν ελεύθερα, ωστόσο τα ζώα αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους, με τον κ. Μούντζια να τονίζει πόσο κακό έγινε στη βιοποικιλότητα των πτηνών, μετά την απελευθέρωση των μινκ.

Κατόπιν αυτών, τόνισε ο ίδιος, παρατηρήθηκε πως τα περισσότερα ζώα θανατώθηκαν, παρόλα αυτά κάποια κατόρθωσαν να εγκλιματιστούν και ζουν στις παρυφές των ποταμών, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην βιοποικιλότητα της περιοχής, καταναλώνοντας ποντίκια, ψάρια, πτηνά, εκτρεφόμενα πουλερικά, δημιουργώντας προβλήματα στην κοινωνία, και προβλήματα σε άγρια πτηνά στις λίμνες Καστοριάς, Πρεσπών και σε παραποτάμιες περιοχές.

Μέσω του προγράμματος παγιδεύτηκαν αρκετά εξ αυτών, διαπιστώθηκε ο τρόπος ζωής, πως ζούσαν, τι κατανάλωναν σαν τροφή, ώστε οι επιστήμονες έπειτα να τους καθοδηγήσουν στο πως θα γίνει η παγίδευση των ζώων και στην αντιμετώπιση πιθανών νέων απελευθερώσεων ζώων ή δραπετεύσεων από τις μονάδες εκτροφείς γουναρικών. Καθώς έχει διαπιστωθεί ότι όπου υπάρχει μονάδα εκτροφής γουναρικών, πάντα υπάρχουν κάποιες δραπετεύσεις. Μάλιστα ο κ. Μούντζιας τόνισε πως στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να ενημερώνονται σχετικά οι αρχές ώστε να παγιδεύονται .

Συστάσεις προς τους πολίτες

Αυτό που συνιστούν οι ειδικοί προς τους πολίτες που πιθανώς θα έρθουν αντιμέτωποι με μινκ είναι αρχικά, αν μπορέσουν να βγάλουν κάποια φωτογραφία και έπειτα να ενημερώσουν το τοπικό δασαρχείο για την ύπαρξη ενός ζώου (αρπακτικού), ώστε να διαπιστωθεί αν είναι μινκ, νυφίτσα, πετροκούναβο ή άλλο ζώο. Το δασαρχείο θα επέμβει και θα διαπιστωθεί αν είναι μινκ ή κάτι άλλο. Ωστόσο, για να μαζευτούν τα μινκ χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός.

Το έργο LIFE ATIAS συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X