Ενδιαφέροντα συμπεράσματα γύρω από τον πληθυσμό των μινκ και τα ζητήματα που προέκυψαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, στο κομμάτι της προστασίας της βιοποικιλότητας και της αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά και τις παρενέργειές του στην τοπική κοινωνία, θα παρουσιαστούν στην τελική ημερίδα του έργου LIFE ATIAS, έργο το οποίο αφορά στην «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».

Η ημερίδα θα γίνει την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, και ώρες 10:00 – 15:00 στο Αμφιθέατρο της Α.Δ.Η.Δ.Μ. (ΖΕΠ Κοζάνης), σε διοργάνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας, με εμπλεκόμενους φορείς να είναι επίσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης.

Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα όπως Η συμβολή του LIFE ATIAS στην αντιμετώπιση των απειλών από τα ξενικά είδη στη Βόρεια Ελλάδα, η επίδραση πρακτικών ελέγχου στον

πληθυσμό του Αμερικάνικου μινκ στη  Δυτική Μακεδονία, η δυναμική καταληψιμότητας του

Αμερικάνικου μινκ στη Δυτική Μακεδονία κ.α.

Όπως τόνισε στον «Π» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος, Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου: «Το πρόγραμμα βγήκε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο να απαντήσει στο μείζον πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας ενεργειών που έγιναν από οικολόγους, μετά από απελευθέρωση μινκ από εκτροφεία. Το πρόβλημα στοχεύει στο να αναδείξει ζητήματα προστασίας βιοποικιλότητας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ανάδειξη των παρενεργειών του».

Σημαντικό να επισημανθεί είναι ότι το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει όλους τους φορείς, καταδεικνύει τη σημασία και την επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος και στηρίζει τους εκτροφείς μινκ και επαγγελματίες του χώρου, αναλαμβάνοντας και δράσεις, προσθέτει ο κ. Παναγιώτου.

Τυο πρόγραμμα ερεύνησε τα περιστατικά που καταγράφηκαν, την πορεία του είδους, τον αριθμό τους, ενώ μάλιστα αναπτύχθηκε και ειδική εφαρμογή για να γίνονται οι σχετικές αναφορές σε όλη τη Δ. Μακεδονία, με τους ειδικούς να έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με το ζήτημα, καταγράφοντας το κάθε περιστατικό, ενώ τέλος να σημειωθεί πως προτείνονται και λύσεις.

 

Το πρόγραμμα LIFE ATIAS

Στο έργο LIFE ATIAS εφαρμόστηκαν μέτρα και καλές πρακτικές διαχείρισης του πληθυσμού του αμερικανικού μινκ, με ιδιαίτερη έμφαση σε υγροτόπους του δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 που είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία, η εμπειρία και οι υποδομές που προέκυψαν από το έργο θα διαχυθούν στην επιστημονική κοινότητα, στις αρμόδιες τοπικές Αρχές, στους ενδιαφερόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία ώστε να λειτουργήσουν ως βάση για τον έγκαιρο εντοπισμό, την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών στο σύνολο της χώρας.

Το LIFE ATIAS είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE. Αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής των εισβλητικών ειδών στην Ελλάδα καθώς η εξάπλωση και οι επιπτώσεις αυτών γίνονται εμφανείς πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην τελική ημερίδα θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες φορείς, οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X