Ένα νέο ταμείο εγγυοδοσίας ύψους 70εκ. ευρώ συστήνει η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το «νέο ΤΑΔΥΜ» το οποίο θα παρέχει πρόσβαση σε περίπου 3.200 επιχειρήσεις.

Ο «κουμπαράς» των 70εκ. ευρώ δημιουργείται μέσω της σύστασης Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, με απώτερο σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της μετάβασης και τον μετριασμό́ του αρνητικού́ αντίκτυπου στην απασχόληση με τη χρηματοδότηση της διαφοροποίησης και του εκσυγχρονισμού́ των τοπικών οικονομίων.

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα για ένα «νέο ΤΑΔΥΜ» ήταν συνεχώς στην ατζέντα του ΕΒΕ Κοζάνης και των άλλων Επιμελητηρίων της περιοχής, με την αλληλογραφία και τις συναντήσεις με παράγοντες που χειρίζονται τα συγκεκριμένα θέματα να έχουν πραγματοποιηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΜ χαιρετίζεται αρχικώς θετικά από τους ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην περιοχή, καθώς το ΤΑΔΥΜ με τα 20εκ. που είχε στην διάθεσή του αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο εργαλείο αποδεικνύοντας την ανάγκη για εκ νέου ενεργοποίησή του, με περισσότερα όμως κονδύλια.

Το νέο Χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει δύο διακριτά Ταμεία:

Το Ταμείο Συγχρηματοδοτουμένων Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition Risk Financing Loans), για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), παρέχοντας δάνεια έως 100.000 ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis), ή του αρθρου 21 παρ. 18 του 651/2014, όπως ισχύει. Ο προϋπολογισμός είναι 40 εκατ. ευρώ ενώ με τη μόχλευση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 74 εκατ. ευρώ.
Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition Guarantee Fund) για ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις χαρτοφυλακίου δανείων (capped portfolio guarantees) οι οποίες θα καλύπτουν το 80% κάθε δανείου για έως το 20% του εγγυημένου χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο του Καν. (ΕΕ) 651 /2014), όπως ισχύει. Ο προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση αναμένεται ότι θα φθάσει τα 156,25 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΔΑΜ απευθύνει την πρόσκληση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ οι επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο Ταμείο θα είναι αυτές που έχουν έδρα τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο και την Περιφέρεια Κρήτης.

Φυσικά η σύσταση του Ταμείου και η όλη διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο, με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για το τέλος του έτους.

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ:

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X