Σε έξαρση βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ειδικά ενδιάμεσα των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οι ιώσεις, η γρίπη αλλά και ο κορωνοϊός. Ως αποτέλεσμα η κίνηση στα φαρμακεία είναι τεράστια, ενώ μεγάλη κίνηση υπάρχει και στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων. Μάλιστα, όπως μεταφέρουν στον «Π» πολίτες, χθες πρώτη ημέρα του χρόνου η αναμονή στα ΤΕΠ του Μαμάτσειου έφτανε μέχρι και τις τέσσερις ώρες.

Μιλώντας με την πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Κοζάνης Τερέζα Χαραμή, λόγω έξαρσης των ιώσεων, παρατηρούνται σε έξαρση ιώσεις του αναπνευστικού (RSV), περιστατικά γρίπης, περιστατικά covid, αλλά και περιστατικά στρεπτόκοκκου σε παιδιά.

«Λόγω της πληθώρας των ιώσεων υπάρχει μεγάλη νοσηρότητα στον πληθυσμό και η προσέλευση στα φαρμακεία είναι μεγάλη, από πολίτες που ζητούν φάρμακα του αναπνευστικού, αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, μέτρα αυτοπροστασίας αλλά και τεστ για κορωνοϊό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αρκετοί πολίτες, μάλιστα, κάνουν ευρέως χρήση των μασκών, ιδίως όσοι έχουν παιδιά και ευπαθείς ομάδες στην οικογένεια. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ζήτηση και παρά το γεγονός ότι ελλείψεις στα φαρμακεία ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν, τα φαρμακεία έχουν αποθέματα και καλύπτουν τη ζήτηση, όπως τονίζει η ίδια.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι κατά την εφημερία του φαρμακείου την πρώτη ημέρα του χρόνου, η ζήτηση ήταν τεράστια σε test για κορωνοϊό (μονά αλλά και διπλά που ανιχνεύουν και τη γρίπη), ενώ αρκετοί ασθενείς που έκαναν το αυτοδιαγνωστικό τεστ στο σπίτι τηλεφώνησαν εκ των υστέρων στο φαρμακείο για οδηγίες, καθώς βρέθηκαν θετικοί.

Η αύξηση των κοινωνικών επαφών για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κατά την περίοδο των εορτών αύξησε και τα περιστατικά κορωνοϊού, που βρίσκεται σε έξαρση.

Οι ειδικοί συνιστούν στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας και όπως σημειώνει η κ. Χαραμή κλείνοντας: «Το καλύτερο δώρο που μπορεί κανείς να κάνει στον εαυτό του, είναι να κάνει ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν έρθει σε επαφή με ευπαθείς ομάδες».

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X