Ο λαιμός μπορεί να μας βλάψει για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και του σχετικού ερεθισμού του βλεννογόνου του λαιμού, των λοιμώξεων, της καταπόνησης του λόγου στο επάγγελμα του δασκάλου, του καθηγητή και πολλών άλλων. Ανεξάρτητα από τον λόγο, αξίζει να γνωρίζετε 7 πολύτιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε όταν ο λαιμός σας πονάει και σας ειδοποιεί ότι έχει πρόβλημα!

Ξεκουραστείτε

Ο πόνος πρέπει να ερμηνεύεται από εμάς ως προειδοποιητικό σήμα που στέλνει το σώμα μας. Πιθανότατα προέρχεται από το σημείο όπου έχει την φλεγμονή και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Τότε αξίζει να αφιερώσετε στον εαυτό σας μια στιγμή, να ξεκουραστείτε και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Το ανοσοποιητικό σύστημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα απαιτεί πολλή ενέργεια. Αξίζει να περιορίσετε τις δραστηριότητες στο ελάχιστο. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ασθένειες πιο γρήγορα. Να θυμάστε επίσης να κοιμάστε αρκετά. Η κακή ποιότητα ύπνου μειώνει την ανοσία [1].

Ξεπλύνετε το λαιμό σας

Οι περισσότεροι πονόλαιμοι προκαλούνται από την ανάπτυξη ιού ή βακτηρίων. Μπορούν να ανασταλούν επιτυχώς με ξεβγάλματα με βάση το επιτραπέζιο αλάτι, το θυμάρι και το φασκόμηλο ή με την προσθήκη υπεροξειδίου του υδρογόνου. «Οι γαργάρες» 2 ή 3 φορές την ημέρα θα καθαρίσουν το λαιμό από ιούς, βακτήρια και αλλεργιογόνα και θα επιτρέψουν την ταχύτερη αναγέννηση και την επαρκή ενυδάτωση του βλεννογόνου [2].

Πάρτε τη βοήθεια της φύσης

Δοκιμάστε φυσικά χάπια με βάση το θυμάρι, το φασκόμηλο, το Plantago lanceolata ή το μέλι. Έχουν αντισηπτική δράση, αλλά έχουν και αναλγητική δράση χάρη στην περιεκτικότητα σε μέλι. Η τελευταία ιδιότητα μπορεί επίσης να ενισχυθεί με την προσθήκη εκχυλίσματος μέντας, που περιέχει μενθόλη. Εκτός από μασώμενα δισκία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με επιτυχία αφεψήματα βοτάνων για ποτό ή «γαργάρες», καθώς και φυτικά σπρέι για το λαιμό [3].

Πάρτε ένα αναλγητικό

Οι γιατροί συμφωνούν ότι τα δημοφιλή παυσίπονα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν με τον πονόλαιμο. Εάν είναι αφόρητος, αξίζει να ανακουφιστείτε με αυτά τα φάρμακα, αλλά να θυμάστε ότι αυτή είναι μόνο συμπτωματική θεραπεία και, εάν δεν υποστηρίζεται από άλλες μεθόδους, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της νόσου. Παρακολουθήστε προσεκτικά την κατάστασή σας, εάν ο πόνος επανέλθει μετά από λίγες ώρες μετά τη λήψη του παυσίπονου, προσπαθήστε να βρείτε την αιτία ή δοκιμάστε άλλο τρόπο για να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο [4].

Βρείτε την αιτία

Σκεφτείτε από πού μπορεί να προήλθε ο πονόλαιμος σας; Ίσως μείνατε σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο για πολύ καιρό; Τότε αξίζει να σκεφτείτε να ζεστάνετε το σώμα και να ξεπλύνετε το λαιμό, στο οποίο θα μπορούσαν να αρχίσουν να αναπτύσσονται μικρόβια. Ίσως έχετε καταπονήσει το λαιμό σας με μια μακριά συνομιλία με φίλους ή δουλέψατε πολλή ώρα με τη φωνή σας; Τότε αξίζει να επιστρέψετε στο σημείο 1 και να κάνετε ένα διάλειμμα. Κοιτάξτε επίσης το λαιμό σας και δείτε πώς φαίνεται, εάν είναι ελαφρώς κόκκινος χωρίς ίχνος πρόσθετων σημαδιών, πιθανότατα έχετε ιογενή λοίμωξη, τότε αξίζει να υποστηρίξετε γρήγορα το ανοσοποιητικό σας μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη C , καθώς και με παρασκευάσματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα π.χ. με βάση το εχινάκεια [5,6,7].

Φάτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι

Η μαμά σου σου έφερε ένα βάζο με μέλι και εσύ το άφησες στο ντουλάπι και δεν το έχεις κοιτάξει από τότε που έφτιαχνες το χριστουγεννιάτικο γλυκό; Πάρτε το το συντομότερο δυνατό και μην λυπάστε το μέλι για τον εαυτό σας! Το μέλι περιέχει μια σειρά από δραστικές ουσίες που θα καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν την αιτία του, ενώ είναι μια γλυκιά στιγμή σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση [8].

Σας πονάει ακόμα;

Έχετε ήδη δοκιμάσει όλες αυτές τις συμβουλές και ο λαιμός σας εξακολουθεί να πονάει ή έχει μια περιέργη επίστρωση; Εμφανίστηκε ο πυρετός; Μη διστάσετε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον πονόλαιμο σας. Μπορεί να χρειαστεί να συμπεριλάβετε αντιβιοτικά ή μια διαβούλευση στον ωτορινολαριγγολόγο. Όσο πιο γρήγορα επισκεφτείτε έναν γιατρό, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε!

[1] Cohen, S., Doyle, W.J., Alper, C.M., Janicki-Deverts, D. and Turner, R.B. (2009). Sleep Habits and Susceptibility to the Common Cold. Archives of Internal Medicine, 169(1), p.62. doi:10.1001/archinternmed.2008.505.

[2] Tsai, C.-L. and Wu, P.-C. (2020). Possible Beneficial Role of Throat Gargling in the Coronavirus Disease Pandemic. Public Health. doi:10.1016/j.puhe.2020.05.055.

[3] Wijesundara, N.M. and Rupasinghe, H.P.V. (2019). Herbal Tea for the Management of Pharyngitis: Inhibition of Streptococcus pyogenes Growth and Biofilm Formation by Herbal Infusions. Biomedicines, [online] 7(3). doi:10.3390/biomedicines7030063.

[4] Kenealy, T. (2014). Sore throat. BMJ Clinical Evidence, [online] 2014. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3948435/.

[5] Tam, M., Gómez, S., González-Gross, M. and Marcos, A. (2003). Possible roles of magnesium on the immune system. European Journal of Clinical Nutrition, [online] 57(10), pp.1193–1197. doi:10.1038/sj.ejcn.1601689.

[6] Carr, A.C. and Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, [online] 9(11), p.1211. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/.

[7] Zhai, Z., Liu, Y., Wu, L., Senchina, D.S., Wurtele, E.S., Murphy, P.A., Kohut, M.L. and Cunnick, J.E. (2007). Enhancement of Innate and Adaptive Immune Functions by Multiple Echinacea Species. Journal of Medicinal Food, 10(3), pp.423–434. doi:10.1089/jmf.2006.257.

[8] Abuelgasim, H., Albury, C. and Lee, J. (2020). Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. BMJ Evidence-Based Medicine, [online] 26(2). doi:10.1136/bmjebm-2020-111336.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X