Εκδήλωση ενημέρωσης και δημοσιοποίησης του έργου «Προώθηση της υπεύθυνης αλιείας στην μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων» στο πολιτιστικό κέντρο Σερβίων διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η ΑΝΚΟ.

Σκοπός της ήταν η προώθηση της υπεύθυνης αλιείας στην μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης προηγήθηκε ξενάγηση στην αίθουσα προβολής της Λίμνης Πολυφύτου στο ΚΠΕ Βελβεντού.

Για την Δυτική Μακεδονία η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική, αφού εντάσσεται στο πλάνο δράσεων για τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας, σε τομείς όπως ο τουρισμός και η αγροδιατροφή, τομείς που αποτελούν μια αρχή για την επόμενη προγραμματική περίοδο που θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των λιμνών και των ποταμών της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκε η εμπειρία καλής πρακτικής από τους επαγγελματίες αλιείς και τον Ιχθυολόγο της ΑΝΚΟ Αθανάσιο Κουλέτσα σε αντίστοιχη δράση στην Ισπανία, παρουσιάστηκε η θρεπτικότητα των αλιευμάτων, και το προωθητικό υλικό της ενέργειας από την Καθηγήτρια του ΠΔΜ Παρασκευή Μητλιάγκα, και αναλύθηκε η παρούσα κατάσταση στην Αλιεία και στο Ιχθυοαπόθεμα από τις Βιολόγους Δήμητρα Πετρόχειλου και Όλγα Πετράκη.

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος Διευθυντής Αναπτυξιακής Μετάβασης της ΑΝΚΟ αναφερόμενος στα αποτελέσματα του έργου, μεταξύ άλλων δήλωσε: «σήμερα λοιπόν πέφτει η αυλαία ενός διατοπικού έργου το οποίο έχει να κάνει με την μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων. Είναι ένα έργο το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER του τομέα της αλιείας. Αφορούσε δράσεις που περιλάμβαναν έρευνες μελέτες, ευρεία δημοσιοποίηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου και πως με το καλύτερο δυνατό τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί η βιώσιμη αλιεία και η βιώσιμη μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων στις τοπικές κοινωνίες.

Εμείς σαν ΑΝΚΟ θα συνεχίσουμε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ενισχύεται με σημαντικούς πόρους από την πολιτεία».

Ο Θάνος Κουλέτσας, Ιχθυολόγος της ΑΝΚΟ, και ένας από τους ανθρώπους που χειρίστηκαν το πρόγραμμα, από την πλευρά του σε δηλώσεις του τόνισε: «Το πρόγραμμα αυτό έχει προώθηση των τοπικών αλιευμάτων, την ανάδειξη της τοπικής αλιείας και σήμερα ήρθαμε να δούμε ένα βίντεο σε πρώτη προβολή που έχει φτιαχτεί γύρω από την λίμνη Πολυφύτου, επίσης ένα βίντεο που γυρίστηκε στην Αστούρια της Ισπανίας όπου μέσα από το πρόγραμμα αυτό μεταφέραμε ψαράδες από την περιοχή μας στην Ισπανία έτσι ώστε να δουν νέες πρακτικές και να μάθουν νέα πράγματα πάνω στο επάγγελμα τους και να αναδείξουμε το νέο λογότυπο που θα ακολουθεί τα ψάρια της λίμνης Πολυφύτου στο εμπόριο και την αγορά και ελπίζω να το συναντήσετε στην Ελληνική αγορά όπου οι τοπικοί αλιείες θα το έχουν υιοθετήσει και θα το προωθούν μαζί με τα δικά τους αλιεύματα».

Τέλος η Παρασκευή Μητλιάγκα Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που συμμετείχε ερευνητικά στο πρόγραμμα, τόνισε: «εμείς προχωρήσαμε μαζί με την ΑΝΚΟ στην ανάλυση της διατροφικής αξίας των αλιευμάτων της λίμνης Πολυφύτου, οπότε προμηθευτήκαμε κάποια ψάρια από αυτή και προχωρήσαμε στην ανάλυσης της αξίας της διαθρεπτικής, δηλαδή πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα βιταμίνες και άλατα».

Ακολούθησε εκδήλωση γευσιγνωσίας και γαστρονομίας, με τη φροντίδα της γνωστής σεφ Νανάς Γκαμπούρα.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X